Histria Aromatica kandidirana za Mies Van Der Rohe

Zgrada Histrie Aromatice
Zgrada Histrie Aromatice

Objekt Histrie Aromatice, tematskog parka aromatičnog bilja kraj Bala koji je ove godine otvorio svoja vrata javnosti, nominiran je za arhitektonsku nagradu Mies Van Der Rohe Award 2015.,  bienalnu nagradu koja se dodjeljuje za najbolje europske projekte suvremene arhitekture nastale u protekle dvije godine.

Riječ je o radu autorskog tima kojeg čine: Marin Mikelić, Hrvoje Vidović i Tomislav Vreš. Nominacije iz pojedine države predlažu lokalne arhitektonske institucije, a hrvatske kandidate nominirao je predsjednik stručnog savjeta Udruženja hrvatskih arhitekata Boris Fiolić, uz konzultiranje Stručnog savjeta UHA-e.

Uz ovu stanciju, iz Hrvatske su nominirani i Arheološki park Principij u Rijeci, arhitekta Nenada Fabijanića; Vila Gumno na Krku, autorskog tima Idis Turato i Marko Liović iz Arhitektonskog biroa Turato; Trg Petra Zoranića i poljana Šime Budinića u Zadru, autorskog dvojca Kostrenčić - Kreber Arhitekti, te Sportska dvorana na Krku, autorskog tima Turato, Liović, Križaj, Mičetić i Staničić iz Arhitektonskog biroa Turato.

Nagradu Mies van der Rohe dodjeljuje Europska komisija i Fondacija Mies van der Rohe. Od tristotinjak radova iz svih europskih zemalja, koji će biti nominirani, žiri će izabrati pet finalista te 40 izdvojenih radova. Mies van der Rohe Award utemeljila je Europska unija 1987. godine kao nagrada koja vrednuje i promiče doprinose europskih arhitekata razvoju novih ideja i tehnologija u suvremenom urbanom razvoju. Osim glavne nagrade, svake se godine dodjeljuje i priznanje za nadolazeće arhitekte.

Na lanjskoj dodijeli nagradu je osvojila koncertna dvorana Harpa u Reykjaviku, čiji su autori Batteríid architects, Henning Larsen Architects i Studio Olafur Eliasson, a posebno priznanje za mlade arhitekte zaslužili su Langarita-Navarro Arquitectos za Red Bull Music Academy u Madridu. (B. B.)


Podijeli: Facebook Twiter