Histria: Arheolozi o sjaju i važnosti stakla

S otvorenja skupa (M. ANGELINI)
S otvorenja skupa (M. ANGELINI)

Otvorenje Međunarodnog arheološkog savjetovanja, ove godine naslovljenog "Život sa staklom od prapovijesti do srednjeg vijeka", upriličeno je u srijedu navečer u pulskom hotelu Histria. Savjetovanje se održava u organizaciji Centra za arheološka istraživanja, Instituta Ivo Pilar iz Zagreba i Međunarodnog istraživačkog centra za arheologiju Brijuni-Medulin te pod visokim pokroviteljstvom UNESCO-a.

- Ovogodišnje međunarodno arheološko savjetovanje, koje se osim u Puli, održava i u Zadru, tematski je posvećeno staklu, jednoj od najstarijih umjetnih tvari čovječanstva, staklarskoj proizvodnji i distribuciji kroz povijest ljudskog roda od najstarijih vremena do srednjeg vijeka, te brojnim staklenim artefaktima otkrivenim i sačuvanim u antičkim i kasnoantičkim nekropolama, rimskim i srednjovjekovnim građevnim kompleksima i tijekom podvodnih istraživanja, kazala je mr. Kristina Džin, voditeljica Međunarodnog istraživačkog centra za arheologiju Brijuni-Medulin. Naglasila je i da se ovi susreti arheologa održavaju na inicijativu prof. dr. Vesne Girardi Jurkić neprekidno još od 1995. godine.

Kristina Džin govorila je o staklenom sjaju rimskih nekropola Istre, projektu u čijem je sastavu obrađen dio nalaza u posljednja dva stoljeća u više od 500 rimskih i kasnoantičkih paljevinskih i kosturnih grobova, "uočeni su raznoliki cjeloviti ili fragmentirani stakleni predmeti, poput urni, balzamarija, boca i bočica kao dio grobnog inventara".

Michele Asolati iz Padove i Cristina Crisafulli iz Venecije govorili su o staklenim utezima za kovanice iz bizantske Anatolije, a Smiljan Gluščević o staklarskim radionicama antičkog Zadra.

Izlaganje Ide Koncani Uhač i Marka Uhača temeljilo se na nalazu brodova u Istri - u pulskoj Flaciusovoj i uvali Zambratija pored Umaga.

Održana su i brojna druga zanimljiva izlaganja uglednih arheologa iz zemlje i inozemstva. (V. BEGIĆ; snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter