Histria 2014: Od prirodnih sokova do dimljene ribe

Čak 176 izlagača očekuje se na 21. Izložbi hrane i pića "Histria 2014" (D. ŠTIFANIĆ)
Čak 176 izlagača očekuje se na 21. Izložbi hrane i pića "Histria 2014" (D. ŠTIFANIĆ)

Čak 176 izlagača iz cijele Hrvatske, od čega 44 iz Istre, očekuje se na ovogodišnjoj, 21. Izložbi hrane i pića "Histria 2014", koja se od četvrtka do subote održava u Domu hrvatskih branitelja. Program izložbe i njene ciljeve na konferenciji za novinare kratko je iznijela Jasna Jaklin Majetić, predsjednica Hrvatske gospodarske Komore - Županijske komora Pula koja izložbu i organizira.

Jaklin Majetić istaknula je da se ideja o ovoj manifestaciji rodila prije dva desetljeća te se dobro razvila i svake godine iznjedri brojne nove, kvalitetne, ekološki prihvatljive proizvode.

- Posebnost ove izložbe su novi, inovativni proizvodi koje posebno valoriziramo i nagrađujemo. Novi proizvod najbolji je način kako se istaknuti na tržištu, rekla je Jaklin Majetić navodeći da je izložba odlična prilika za njihovu promociju i kontakt s kupcima.

Stoga je pozvala sve građane da dođu, pogledaju što poduzetnici nude, da degustiraju, kupe ukoliko im se nešto sviđa, a mogu prisustvovati i raznim predavanjima i radionicama koje su besplatne, navele je Jaklin Majetić.

Kako je istaknuto ove se godine na izložbi predstavlja ukupno 176 izlagača iz 14 županijskih komora. Čak 32 izlagača izložit će pritom 53 nova proizvoda, dok će iz Istre devet izlagača prezentirati 15 novih proizvoda. Kriterij za ovu kategoriju je da se proizvod prvi put predstavlja na izložbi Histria, prvi put stavlja u prodaju, te da na tržištu nije dulje od godinu dana.

Na izložbi će se predstaviti razne tvrtke, obrti i poljoprivredna gospodarstva koja se bave proizvodnjom i prodajom hrane, alkoholnih i bezalkoholnih pića, ambalaže te tekstila za ugostiteljstvo. Predstavit će se i subjekti koji se bave turističkom djelatnošću, nosioci oznaka Eko-proizvod, Hrvatska kvaliteta, Izvorno hrvatsko, Otočni proizvod.

Posjetitelji će tako moći razgledati, probati i kupiti brojne proizvode - od suhomesnatih proizvoda, meda i mednih proizvoda, sokova, džemova, ali i tradicijskog nakita.

Izložba se svečano otvara u četvrtak, u 11 sati. Nakon zajedničkog obilaska štandova izlagača, u 13 sati na rasporedu je okrugli stol "Od ideje do komercijalizacije inovacija" čija je moderatorica Tajana Kesić Šapić iz Centra za poduzetništvo, inovacije i tehnološki razvoj HGK-a.

Od 15 do 16 sati održat će se radionica "Upotreba intelektualnog vlasništva u poslovanju" koju će voditi Tanja Milović iz Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo, dok je u 16 sati na radu prezentacija "Enzimi i bakterije u službi čišćenja" Ivane Šain iz tvrtke Vagabundo. Od 17 do 18.30 sati prezentaciju "Fiskalphone rješenja za fiskalizaciju na terenu" održat će Nataša Ravnić Gašparini iz Infosita.

U petak je izložba otvorena od 10 do 19, a u subotu od 10 do 17 sati, a ulaz je besplatan. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter