Histri poraženi u Nezakciju

Dani antike na Nezakciju
Dani antike na Nezakciju

U sklopu pulskih Dana antike sinoć je na arheološkom lokalitetu Nezakcij održana predstava "Epulon" u režiji Petre B. Blašković, a prije same predstave posjetitelji su mogli obilaziti razne punktove na kojima je predstavljen svakodnevni život Histra.

Kako su Histri izrađivali keramiku, odjeću i nakit; koje su frizure tada bile "u modi"; s čime su se hranili; koje su oružje imali; kako su vodili bitke i još puno toga znatiželjna je publika mogla doznati pred predstavu koja priča o sukobu Histra i njihovim konačnim poraz od Rimljana.

Za najmlađe tu su bila i dva konja koje su za uzde vodili rimski legionari sve na radost roditelja koji su s fotografijama odmah počeli napadati razne društvene mreže.

"Epulon" je već je igrao na otvaranju velike izložbe "Histri u Istri" u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta Srca, a glavne uloge su ostvarili glumci Hrvatskih narodnih kazališta iz Rijeke i Splita te mladih diplomiranih glumaca s dramskih akademija iz Osijeka i Splita: Petra B. Blašković (koja potpisuje i adaptaciju teksta), Aleksandar Bogdanović, Denis Brizić, Dominik Karakasić, Nenad Pavlović i Elena Orlić.

Kako bi ugođaj bio potpun za veliko finale održana je i velika bitka između Histra i Rimljana organizirana u suradnji s gladijatorskom školom Spectacula Gladiatoria. (B. VINCEK; snimio D. MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter