"Histre u Istri" vidjelo skoro 11 tisuća posjetitelja


U izložbeno-galerijskom prostoru Svetih Srca u utorak navečer zatvorena je izložba "Histri u Istri", koja je u tom prostoru otvorena sredinom svibnja i koju je tijekom pet mjeseci razgledalo gotovo 11 tisuća posjetitelja.

Tom je prigodom predstavljen i CD "Imaginarna glazba Histra" autora Darija Marušića. Marušić je izradio i replike instrumenata koje su koristili Histri, a koje su posjetitelji mogli razgledati u zasebnoj vitrini na gornjoj etaži Svetih Srca.

Darko Komšo, ravnatelj Arheološkog muzeja Istre, izrazio je veliko zadovoljstvo samom izložbom te iznimno velikim brojem posjetitelja.

- Autorica izložbe dr. Kristina Mihovilić, kao i dizajner Noel Mirković napravili su zbilja veliki posao, a tu je sudjelovao čitav tim ljudi, i doprinos svih njih je vrlo važan. Izložba nam je pokazala od koga smo naslijedili ime, kazao je Komšo.

Dr. Kristina Mihovilić, autorica izložbe, izrazila je veliko zadovoljstvo ovim projektom, ističući da se jako puno ljudi zanimalo za ovu temu te veliki doprinos svih onih koji su sudjelovali u njezinoj realizaciji, od radnika koji su nosili te ogromne kamene skulpture, što nije bilo nimalo lako, nadalje.

CD Darija Marušića sadrži pola sata glazbe skladane za instrumente kojima su se, sudeći po pronađenim dokazima, služili Histri. Skladbe su naslovljene primjerice "Lyra I", "Tibiae I", "Fistulae pari I", "Lyra II", "Tibiae II" i slično. (V. BEGIĆ, snimio M. ANGELINI)


Podijeli: Facebook Twiter