Hirscheru pobjeda u Kranjskoj Gori i peti trijumf u Svjetskom kupu

Marcel Hirscher (Arhiva)
Marcel Hirscher (Arhiva)

Austrijanac Marcel Hirscher prekinuo je pobjednički niz Alexisa Pinturaulta u veleslalomima za Svjetski kup te subotnjim slavljem na stazi Podkoren u Kranjskoj Gori osigurao osvajanje Velikog kristalnog globusa petu godinu zaredom te mali, veleslalomski Kristalni globus. 

U teškim, sniježnim uvjetima na zaleđenoj stazi, Hirscher je obje subotnje vožnje bio najbrži te je slavio s ukupnim vremenom 2:12.58, ostavivši drugoplasiranog Francuza Pinturaulta iza sebe za 0.53 sekunde. Treće mjesto osvojio je Norvežanin Henrik Kristoffersen (+1.59). Hrvatski reprezentativac Filip Zubčić imao je 23. vrijeme prve vožnje, a svoj je konačni plasman pokvario za još jedno mjesto s obzirom na to da je u drugoj vožnji imao 26. rezultat. Zubčić je za Hirscherom zaostao 4.94 sekunde, a najlošiji ovosezonski plasman ostavio je hrvatskog reprezentativca izvan kruga 25 najboljih veleslalomaša svijeta koji imaju pravo nastupa na završnici Svjetskog kupa u St. Moritzu.

Osim Zubčića, u subotu je po prvi put u Svjetskom kupu nastupio i 17-godišnji Samuel Kolega, koji je osvojio 43. mjesto od 44 skijaša koji su završili prvu vožnju, a za Hirscherom je zaostao 7.04 sekunde. Austrijanac je nakon nastupa u Kranjskoj Gori, svojom 38. pobjedom u Svjetskom kupu, stigao do 721 boda u veleslalomu i 111 bodova prednosti u odnosu na Francuza Alexisa Pinturaulta koji je slavio u prethodna četiri veleslaloma. Hirscher sada ima i 1525 bodova u redoslijedu za Veliki kristalni globus, a drugoplasirani Norvežanin Henrik Kristoffersen zaostaje 333 boda.

Budući da Kristoffersen ne nastupa u brzim disciplinama, Hirscher je današnjom pobjedom prakti?no osigurao i peti uzastopni trijumf u ukupnom redoslijedu Svjetskog kupa. Posljednji skijaš koji je uspio osvojiti Veliki kristalni globus prije početka Hirscherove ere bio je Ivica Kostelić koji je slavio 2011. godine. U nedjelju je u Kranjskoj Gori na rasporedu pretposljednji slalom u ovoj sezoni. (H)


Podijeli: Facebook Twiter