Hipoteka kao rješenje za sanaciju u Kandlerovoj

(Neven LAZAREVIĆ)
(Neven LAZAREVIĆ)

Pročelnik Konzervatorskog odjela u Puli Zoran Glivarec za naš list rekao da je Grad Pula, kao skrbnik kulturnog dobra na području nesuđene garažne kuće u Kandlerovoj ulici, u više navrata upozoren da je potrebno hitno izraditi troškovnik radova konzervacije da bi se sačuvalo nalazište, Grad Pula odgovara da je već poduzeo određene radnje.

Kako piše u odgovoru kojeg potpisuje gradski Odsjek za informiranje, "bez obzira na izostanak aktivnosti investitora na gradilištu u Kandlerovoj ulici, radi zaštite arheoloških nalaza na lokalitetu Grad Pula je poduzeo ograđivanje gradilišta i uklanjanje raslinja. Sukladno uputi nadležnog Konzervatorskog odjela ove će se godine izraditi i troškovnik zaštite nalazišta, s konačnim ciljem njegove konzervacije, a za što su i predviđena sredstva u ovogodišnjem proračunu Grada Pule".

Za napomenuti je, kažu u Gradu, i da se za sve troškove, sukladno Zakonu o zaštiti i očuvanju kulturnih dobara, u konačnici tereti investitor. Upravo radi osiguranja potraživanja, na nekretnini se upisuje zakonsko založno pravo u korist skrbnika, Grada Pule.

S obzirom da Grad godinama pokušava stupiti u kontakt s investitorom nikad sagrađene garažne kuće, PBZ Ulaganjima, i pitanje je kako će se naplatiti najavljeno zatrpavanje, upravo bi založno pravo moglo biti rješenje dugogodišnjeg problema.

- Iako se do sada nije uspijevalo stupiti u kontakt s investitorom, Grad u krajnjem slučaju može, za naplatu svojih troškova, upisati hipoteku na nekretninu na ovoj lokaciji koja je djelom u privatnom vlasništvu investitora, pojašnjava Damir Prhat, pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalni sustav i imovinu.

Upisivanje hipoteke Grada na nekretninu koja je u vlasništvu PBZ Ulaganja moglo bi biti rješenje dugogodišnjih problema s "rupom" u Kandlerovoj ulici. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ, G. ROJNIĆ)

OPŠIRNIJE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter