"Hipokrat": Čak 364 okrivljena zbog mita Farmala!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Čak 364 osobe optužio je USKOK u aferi "Hipokrat", najvećem domaćem korupcijskom slučaju u zdravstvenom sektoru u kojem je razotkrivena sprega brojnih liječnika i ljekarnika s farmaceutskom tvrtkom Farmal. I sama tvrtka našla se na popisu optuženih.

Deseci tisuća stranica optužnice stigli su danas u Županijski sud u Zagrebu koji bi trebao provesti postupak u ovom, po broju optuženika, najvećem slučaju u povijesti sudovanja. Troškovi procesa također će se podmirivati iz ionako prenapregnutog sudskog proračuna.

No, kako doznajemo, većina optuženih liječnika i ljekarnika spremna je na nagodbu s USKOK-om te će u zamjenu za povoljnije kazne zasigurno priznati da su godinama od Farmala dobivali mito ne bi li preferirali upravo lijekove iz njihove proizvodnje.

Upravu Farmala, predvođenu predsjednikom Draženom Dedijem, USKOK tereti za udruživanje za počinjenje kaznenih djela, davanja mita, zloporabe položaja i ovlasti, dok su liječnici i ljekarnici optuženi za primanje mita te za poticanja na zloporabu položaja i ovlasti.

Uz Dedija će se na optuženičkoj klupi naći i izvršna direktorica korporativnih poslova i direktorica kontrolinga prodaje Farmala, regionalnih sektora jug do lipnja 2012. godine, regionalni direktor sektora jug od lipnja 2012. godine, a prethodno stručni suradnik u Farmalu, te regionalni direktor sektora sjever.

Odgovarat će jer su od 2009. godine do 12. listopada 2012., ne bi li ostvarili što veću prodaju lijekova, okupili brojne liječnike i ljekarnike te im u ime svoje farmaceutske kuće davali mito.

Točnije, od okrivljenih stručnih suradnika, zaposlenika Farmala, tražili su da u ime farmaceutske kuće kontaktiraju liječnike i ljekarnike te da im nude i daju vrijednosne bonove, novac, plaćaju putovanja na račun farmaceutske kuće i druge darove u vrijednosti od pet do deset posto od vrijednosti propisanih lijekova.

Bila je to liječnicima protuusluga za propisivanje lijekova iz njihove ponude, a ljekarnicima protuusluga za naručivanje i evidentiranje izdavanja lijekova. Afera je razotkrivena u studenom prošle godine. (A. RAIĆ KNEŽEVIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter