Hip-hop – od grafita i slika do glazbe i brejkanja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U Vodnjanu je ovog vikenda održan tradicionalni B-Urban Meeting koji je okupio sve one koji vole hip-hop, writere, brejkere, DJ-e i izvođače. Manifestaciju su organizirali Društvo Naša djeca Vodnjan i Istra ti materina crew uz podršku Grada Vodnjana.

Brejk kultura

U petak su se tijekom dana na zidu kod nogometnog igrališta crtali grafiti, a u to je bilo uključeno desetak writera iz raznih krajeva Hrvatske koji su iscrtali raznovrsnim stilovima zid dugačak 40 metara.

Vedran Miljanić je vodio radionicu crtanja grafita za djecu u parku odmah do zida. Djeca su najprije učila crtati stilizirana slova na papiru s flomasterima te su kasnije učila koristiti sprejeve i tehnike crtanja s njima. Večer je bila rezervirana za glazbu za koju su zaduženi Proove i Rinoma.

U subotu je program u Bašti-Rotondi započeo navečer s break betlovima. Gledatelji su imali priliku doživjeti brejk kulturu iz prve ruke i prošetati među krugovima u kojima se brejkalo. Brejkeri to nazivaju jam, kao na engleskom. Pet ekipa iz Njemačke, Austrije, Slovenije, Srbije i Hrvatske okupilo se na plesnom podiju, dok je glazbu puštao DJ Woo D iz Ljubljane. Kako brejkeri kreću plesati, prirodno se oblikuju krugovi, te svatko tko želi vidjeti plesača u krugu ili koji kao sljedeći želi ući u krug, staje na rub kruga. Takav krug brejkeri nazivaju cypher.

Betlovi mogu biti opuštene naravi, ali isto tako mogu poprimiti vrlo ozbiljan karakter, primjerice kada se mladi brejkeri koji su se tek pojavili na sceni žele dokazati starijim brejkerima.

Nakon betlova nastupali su reper iz Valbandona Abella Dangerz te Riđi Riđ, Žugi i Snajper iz grupe High5. Uz ove događaje, u petak i subotu u Galeriji Dignano Viva izložene otvorene su dvije izložbe dvojice autora Marka Zubaka "MLIBTY Shadows" te "Inchoate" Olega Morovića. Radovi iz serije "(Auto)portreti" Tanje Blašković bili su postavljeni na zidovima u staroj jezgri grada.

Serija "MLIBTY Shadows" inspirirana je radom pod nazivom "Vecinos" (Susjedi) kojeg je autor izradio za vrijeme studija u Barceloni 2004. godine.

- Rad "Vecinos" nastao je kao ilustracija određene vrste nelagode koju sam ponekad osjećao živeći u stranoj zemlji, osjećaja koji možda nije realan, ali je tu i tamo prisutan kad si stranac u nekoj zemlji. To je osjećaj neke "gomile", ljudi koji su tu negdje, ali ih ne vidiš, samo osjećaš njihovu prisutnost. Sjene..., kaže Zubak.

"MLIBTY Shadows" serija trenutno obuhvaća radove iz područja kiparstva i slikarstva, dok se inače proteže i kroz tehnike videa, crteža, fotografije, instalacija pa čak i stripa. Glavne karakteristike tih sjena su da nemaju ni ruke ni noge te da su uvijek crno-bijele. "MLIBTY" je kratica za "My Life Is Better Than Yours", a to ime autor preuzima iz jednog drugog projekta koji započinje 2009. godine.

Morovićeva izložba nosi naziv "Inchoate", što u prijevodu znači započet i ne u potpunosti formiran ili razvijen. Rudimentaran, zbunjen ili nedosljedan, neorganiziran. Nepovezan i nejasan, bez urednog kontinuiteta, rasporeda ili relevantnosti. Inchoate je fanzin, sadrži autorove fotografije, kolaže, ilustracije i tekstove. To je dokument toka misli i poteza.

Kod izložbe Tanje Blašković materijal korišten u izvedbi rada je najlon, koji se peglanjem spaja isto kao što se i svačiji identitet gradi od različitih slojeva utjecaja. Kroz njenu izložbu, kako stoji u opisu, "nameće se i kritika društvu koje pojedine identitete dovodi do 'plastičnosti' odnosno stvaranja kalupa ličnosti koje su poželjne u današnjem svijetu, udaljavajući ih tako od samostalnog duhovnog pronalaženja vlastitog, unikatnog entiteta". (Mladen RADIĆ, snimio Dino NIKŠIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter