Hillary Clinton optimistična, Trumpa ostavlja dio republikanaca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hillary Clinton u utorak samo četiri tjedna dijele od američkih predsjedničkih izbora na kojima ima dobrih izgleda za pobjedu, dok se čini da republikanski tabor polako gubi nadu kako će Donald Trump ući u Bijelu kuću.

Dvoje kandidata se u nedjelju drugi put sučelilo u debati koja nije donijela bitnije promjene i pojačala je napetost u Republikanskoj stranci.

Paul Ryan, republikanski predsjednik Zastupničkog doma obavijestio je zastupnike iz svoje stranke da "neće braniti i neće sudjelovati u kampanji" Donalda Trumpa, što znači da prekida svaku vezu s tim poduzetnikom.

No republikanski čelnik želi što je više moguće umanjiti štetu u Kongresu za koji se izbori održavaju kad i predsjednički. On ne želi Hillary Clinton dati "bjanko ček s Kongresom koji će kontrolirati demokrati", rekao je izvor u njegovoj stranci.

Ovo se priznanje nije svidjelo Donaldu Trumpu koji je javno ukorio Ryana.

Ryan bi "više vremena morao posvetiti proračunu, zapošljavanju i imigraciji" a ne "boriti se protiv republikanskog kandidata", poručio je Trump na Twitteru.

Amerikanci 8. studenog biraju predsjednika, ali i članove Zastupničkog doma na dvije godine i trećinu senatora na šest godina.

Ryan je rekao da mu je "mučno" od Trumpovih ružnih izjava o ženama koje su se mogle čuti na videosnimci iz 2005. što je potaknula povlačenje potpore nekoliko republikanaca proteklog vikenda.

Milijarder se u debati ispričao, ali je optužio Billa Clintona za napastovanje, što je zgrozilo republikance koji takav napad ocjenjuju krajnje nepriličnim.

Obećao je da će ubrzati tempo svoje kampanje i da će u zadnjem tjednu održavati i po šest skupova na dan. "Moramo paziti da nam se ovi izbori ne ukradu", rekao je.

Videosnimka Donalda Trumpa bila je u središtu druge debate.

"Jeste li vidjeli sinoćnju debatu? Mislim da takvo što više nećete vidjeti. Barem se nadam", rekla je Clinton pred velikim mnoštvom kakvo još nije viđeno tijekom kampanje - s više od 10.000 ljudi, čak i 18.500 kako procjenjuje njezin stožer - na sveučilišnom kampusu Ohio State u Columbusu.

Na njezinim predizbornim skupovima obično se okupi nekoliko tisuća ljudi, puno manje nego na skupovima njezina republikanskog protukandidata.

Clinton želi mobilizirati mlade i zato neprestano ističe nedovoljnu pripremljenost svog suparnika.

"Dok sam u kriznom stožeru u Bijeloj kući pratila napad na Osamu bin Ladena, on je vodio reality show Celebrity Apprentice", istaknula je. "Ako želi razgovarati o tridesetogodišnjem iskustvu, jedva čekam".

Premda tvrde da ništa nije sigurno, bliski suradnici Clinton imaju stanovitu nadu i počinju vidjeti svjetlo na kraju tunela.

Anketa NBC-a i Wall Street Journala objavljena u ponedjeljak imala je učinak omanje bombe, dajući demokratskoj kandidatkinji prednost od 11 postotnih bodova pred republikancem, najviše dosad. Usto je demokratima pružila nadu za Kongres, gdje bi republikanci mogli izgubiti Senat i većinu u Zastupničkom domu. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter