Hillary Clinton kreće u utrku za predsjednicu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivša američka državna tajnica i bivša prva dama SAD-a Hillary Clinton u nedjelju će, kada drugi put kreće u utrku za predsjedničku nominaciju Demokratske stranke 2016., pokušati, kako je sama kazala, preskočiti najvišu i najtežu nevidljivu prepreku u usponu žena na američkoj političkoj sceni.

Njezina kampanja za predstojeće izbore koji će se održati u studenome 2015. fokusirat će se na borbu protiv ekonomske nejednakosti te na povijesnu prirodu njezine želje da postane prva predsjednica Sjedinjenih Država, kazali su njezini savjetnici. No s obzirom na to da je već više desetljeća u fokusu javnosti, najprije kao supruga bivšega američkog predsjednika Billa Clintona, potom kao američka senatorica te na kraju kao državna tajnica, morala bi se više usredotočiti na približavanje običnim malim ljudima, njezinim potencijalnim biračima, smatraju promatrači. Stavljanje digitalnih komunikacija u prvi plan nastojanje je da se poveže s mlađim biračima koji su joj potrebni u težnji da postane prva američka predsjednica. Clinton će morati riješiti i kontroverzno pitanje korištenja osobne email adrese u poslovne svrhe tijekom četverogodišnjeg mandata u funkciji državne tajnice. Ranije je novinarima rekla da bi bilo bolje da je koristila dva odvojena uređaja za osobnu i poslovnu elektronsku poštu, no da smatra kako na taj način nije prekršila nikakvo pravilo.

U utrci za predsjedničku nominaciju 2008. Clinton je izgubila od Baracka Obame, dijelom i zbog toga što je njegova kampanja mudro iskoristila društvene mreže za privlačenje pozornosti na njegovu kandidaturu i prikupljanje većih novčanih iznosa putem malih donacija. Hillary Clinton kampanju će najaviti preko društvenih mreža - putem tekstualnih i video poruka, kazao je demokrat iz njezina bliskog političkog okruženja. Brojni demokrati s nestrpljenjem očekuju nominaciju, a rezultati istraživanja javnog mišljenja pokazuju da je u velikoj prednosti u odnosu na ostale potencijalne demokratske protivnike. Anketa Reuters-Iposa pokazala je da Clintonovu podupire više od 60 posto demokrata. Američki predsjednik Barack Obama u subotu je na konferenciji za novinare tijekom boravka u Panami kazao kako smatra da bi Hillary Clinton bila odlična predsjednica SAD-a. "Bila je važan kandidat 2008. godine, podupirala me na izborima, bila je izvanredna državna tajnica, ona je moj prijatelj", rekao je Obama.

"Mislim da bi bila odlična predsjednica", dodao je. Kazao je i kako očekuje da će biti jasna u svojim vizijama kako bi zemlja dalje napredovala, a pohvalio je i njezine sposobnosti kao vrhunske američke diplomatkinje. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter