Hillary Clinton: Hrvatska je "sidro" u regiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Američka državna tajnica Hillary Clinton pružila je u srijedu u Zagrebu snažnu potporu Hrvatskoj za ulazak u EU 1. srpnja iduće godine, ali i upozorila Zagreb da nastavi s gospodarskim reformama i poboljša investicijsku klimu za američke i druge ulagače.

"Jedva čekam ulazak Hrvatske u EU i to vrlo skoro", rekla je Clinton na zajedničkoj konferenciji za novinare s predsjednikom Republike Ivom Josipovićem nakon njihova susreta.

Upitana očekuje li da će se to, unatoč problemima sa Slovenijom, dogoditi kako je i planirano 1. srpnja 2013., državna tajnica je rekla da su je Josipović i premijer Zoran Milanović uvjerili da će Hrvatska biti spremna za čanstvo.

"Mi kao i dosad podupiremo put Hrvatske u Europu", rekla je Clinton i dodala da je Hrvatska "sidro"u regiji, prosperitetna zemlja koja može biti primjer susjedima.

Sjedinjene Države ponosne su na svoj partnerski odnos s Hrvatskom i raduju se njegovom jačanju i širenju u godinama koje dolaze, napisala je Clinton u Zlatnu knjigu po dolasku u Banske dvore, gdje je razgovarala s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem. Potom se na Pantovčaku susrela s Ivom Josipovićem, a posjet će završiti večerom koju će za nju prirediti ministrica Pusić.

Golem potencijal

Hrvatska ima golem potencijal i Sjedinjene Države su optimistične glede njezine budućnosti, rekla je u četvrtak američka državna tajnica Hillary Clinton na sastanku s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem, te istaknula veliki interes američkih kompanija za ulaganjem u Hrvatsku, priopćeno je iz vlade RH.

"Hrvatska ima golem potencijal i optimistični smo u pogledu vaše budućnosti", naglasila je Clinton, prema priopćenju. 

Državna tajnica je čestitala hrvatskoj vladi na poduzetim mjerama u smjeru stabilizacije proračuna. Također je istaknula da postoji veliki interes američkih kompanija za ulaganjem u Hrvatsku te da je američka strana spremna pomoći svojim iskustvima kako bi se uspješno uklonile prepreke. 

Milanović i Clinton razgovarali su o skorom hrvatskom ulasku u Europsku uniju i o situaciji u regiji pri čemu je premijer istaknuo nedvojbenu potporu RH euro-atlantskim aspiracijama svojih susjeda, navodi se u priopćenju.

Turneja po jugoistočnoj Europi

Američka državna tajnica doputovala je u srijedu u Zagreb u prvi posjet Hrvatskoj nakon turneje po sjevernoj Africi i zemljama jugoistočne Europe, a u zračnoj luci dočekala ju je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić.

Clinton je za sastanka u ožujku sa svojom kolegicom po dužnosti pohvalila reforme koje je provela Hrvatska koju je tada nazvala liderom u regiji jugoistočne Europe. Državna tajnica u Zagreb je doputovala nakon kratkih posjeta zemljama jugoistočne Europe koje je pozvala na reforme i dijalog te nakon posjeta Alžiru gdje je zatražila potporu za suzbijanje islamističke prijetnje u susjednom Maliju.

U utorak je Clinton u Sarajevu potvrdila američku predanost cjelovitosti Bosne i Hercegovine, a političare ohrabrila da se ujedine i provedu reforme potrebne na putu euroatlantskih integracija. Poruke ohrabrenja u provedbi reforma uputila je i Beogradu i Prištini pozivajući ih na dijalog bez zahtjeva Srbiji da prizna Kosovo, ali uz poruku da Washington ne podržava promjenu granica u Europi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter