Hidrobaza: Hotel, apartmani, kamp ili glamping?

Simulacija budućeg razvoja dijela Hidrobaze
Simulacija budućeg razvoja dijela Hidrobaze

U Mjesnom odboru Štinjan održana je prezentacija urbanističko-arhitektonske studije za lokaciju Hidrobaza. Prezentaciju, uz referentne primjere u svijetu i vizualizaciju samog prostora, mještanima i predstavnicima mjesnog odbora održali su predstavnici Brijuni Rivijere, zagrebačkog arhitektonskog studija 3LHD koji je studiju izradio, te Grada Pule. Štinjancima su prezentirana idejna rješenje projekata na Hidrobazi, odnosno prikazane moguće varijante intervencija u prostoru.

Po hektaru 66 ležaja

Kako je navela Sanja Švarc, direktorica Brijuni rivijere, intencija prezentacije bila je, prije daljnjih postupaka, čuti mišljenje mještana ovog naselja i način na koji oni promišljaju prostor. Silvije Novak iz 3LHD-a na samom je početku naveo da je riječ o površini koja ima oko 50 hektara, a da područje ugostiteljsko-turističke namjene, odnosno onaj dio na kojem će se graditi sadržaji, zauzima 18 hektara. Na obalu otpada 8,5 hektara, dok ostalo otpada na lučicu i zeleni pojas, odnosno tampon-zonu između naselja i samog turističkog kompleksa. Prema GUP-u kapacitet toga područja, od Valbandona do Puntižele, iznosi 1.200 ležajeva, odnosno kako je izračunato, 66 ležaja po hektaru. To je, kako je rečeno, manje od drugih turističkih područja na području grada.

Prezentirane su četiri različite varijante valorizacije prostora - prijedlog T1 podrazumijeva pretežitu izgradnju hotela, T2 pretežito apartmane, a T3 pretežito kampove, dok četvrta varijanta nudi miks svih ponuđenih ideja s tim da je zona gradnje u svim varijantama podijeljena na "plavu" od 800 kvadrata (zona prema Valbandonu) i "zelenu" od 400 kvadrata (dio prema lučici na kojem su već postojeći objekti koji bi se valorizirati). Svi prijedlozi podrazumijevaju i gradnju cesta do mora, na obali razne sadržaje javne namjene te valorizaciju plaže.

Dakle, prvi prijedlog podrazumijeva gradnju lijevo (gledano od mora) većeg hotela (prizemlje + dva kata), a desno spa resorta - riječ je o malim luksuznim objektima koji bi se smjestili unutar postojećih građevina. Drugi prijedlog s lijeve strane podrazumijeva turističko naselje s apartmanima (P+1), a desno glamping, odnosno tip glamuroznog načina kampiranja. Treći prijedlog lijevo nudi kamp (sa šatorima i mobilnim kućicama), a desno "heritage resort". Tu bi se, prema prijedlogu, uz postojeća četiri objekta gradila još tri nova, slična starima i u njima napravili mini-hoteli, restorani, barovi… Četvrta varijanta nudi miks svih ponuđenih ideja - manji hotel (do 120 soba), manje turističko naselje, heritage resort i glamping kamp. Sve varijante predlažu i garažni objekt prizemnog karaktera te izgradnju brojnih popratnih sadržaja turističko-ugostiteljske i sportske namjene i nude sličan kapacitet, do maksimalnih 1.200 postelja. (B. PETROVIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter