Hidroavionom do Lošinja za 45, do Zadra za 55 eura

Klaus Dieter Martin (M. MIJOŠEK)
Klaus Dieter Martin (M. MIJOŠEK)

Predstavnici European Coastal Airlinesa, čim su odabrani na natječaju pulske Lučke uprave za dodjelu koncesije za postavljanje pontonskog pristaništa za hidroavione u pulskoj luci (nadomak Uljanikove porte), krenuli su u rješavanje popratnog posla. Jučer su tako boravili u Puli da bi u Politehnici iznajmili prostor gdje će se obavljati prodaja karata i biti čekaonica te izvidjeli lokaciju na rivi gdje će biti postavljeno pontonsko pristanište. Iskoristiti smo to za razgovor s Klausom Dieterom Martinom, generalnim direktorom tvrtke ECA.

- Kada je ECA spremna postaviti pontonsko pristanište i pokrenuti prijevoz hidroavionom iz Pule?

- Mi smo spremni startati odmah. Ovo nije znanstvena fantastika, sve je jednostavno. Moram ispraviti i reći da ovo nije ni njemačka ni njemačko-hrvatska tvrtka, već isključivo hrvatska. No, investitor je iz Njemačke, novac dolazi iz Njemačke. Nama je to izuzetno drago jer Hrvatska je jednu godinu u Europskoj uniji i znamo da nema još uvijek puno stranih investicija, štoviše, prva je zemlja u EU-u kojoj inozemna ulaganja padaju.

- Kada se mogu očekivati prvi letovi?

- Čim se riješi posljednja birokratska prepreka spremni smo povezati Pulu s Rabom, Lošinjem i Zadrom, kasnije i s Rijekom i Splitom, ali i talijanskom Anconom, Venezijom i Ravenom. Namjeravamo dvaput dnevno letjeti, započinjemo polako, a kasnije ćemo povećati dinamiku letova. Hidroavion koji će povezivati Pulu s navedenim destinacijama bit će kapaciteta 19 mjesta, s dva motora, na svakom krilu jedan.

- Koliko će koštati letovi?

- Letovi su jako kratki, to su brzi avioni i do Lošinja se leti 13 minuta, do Raba 17 minuta, Lošinja 25 minuta, a Zadra 40 minuta. Naš je interes, između ostalog, služiti pulskoj javnosti. Stoga smatramo da će cijene biti prihvatljive. Ne kao kod brodskih linija jer su one subvencionirane od države, a mi to nismo. Let za Lošinj koštat će, otprilike, 39-45 eura (295-341 kuna). Za Zadar bi cijena bila oko 55 eura (416 kuna) jer su duži letovi jeftiniji. (G. ROJNIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter