Hidroavioni u Puli kad se promijeni zakon

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Testiranje letova hidroaviona u pulskoj luci kapaciteta 19 putnika, koji bi povezivao Italiju, Grcku, Albaniju, Crnu Goru i Hrvatsku unutar sat vremena, prebaceno je za vrijeme nakon turisticke sezone.

Kako nam je rekao Florijan Veneruzzo, voditelj komercijalnih poslova pulske Lucke uprave, koja je partner u ovom EU-projektu, probni let nije se stigao realizirati uoci ove ljetne sezone zbog kašnjenja svih partnera ukljucenih u projekt te zbog uskladivanja nejednakih zakonskih regulativa.

Kako saznajemo, hrvatska zakonska regulativa trenutno ne dozvoljava prihvat hidroaviona, ali je istovremeno nadležno ministarstvo dalo naputke da lucke uprave pokrenu postupak izmjena kako bi se zakonske regulative uskladile.

- Krajem mjeseca na sastanku u crnogorskom Baru znat ce se konkretnije smjernice, a naša ce lucka uprava skupljati iskustva partnera kako bi kvalitetno pripremila projekt u pulskoj luci i probni let pokušala organizirati nakon turisticke sezone, rekao nam je Veneruzzo.

Ukupni iznos za ovaj odobreni projekt je 2,3 milijuna eura, a Puli od toga pripada 213 tisuca eura koji ce se utrošiti za infrastrukturu, odnosno ponton za prihvat hidroaviona.

Uzletno-sletna staza bila bi na podrucju akvatorija kod Vargarole, što je definirano i pulskim GUP-om, odakle bi avioni plovili do uvale Vela Draga, odnosno do poteza uz Ulicu 119. brigade i Mandraca. (G. ROJNIC)

CIJELI TEKST U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter