Hidroavion sletio u pulsku luku

Hidroavion u pulskoj luci (G. ROJNIĆ)
Hidroavion u pulskoj luci (G. ROJNIĆ)

Prvog dana ulaska Hrvatska u Europsku Uniju, u pulski je zaljev danas u podne sletio hidroavion kojim se u sklopu EU projekta Adri Seaplanes namjeravaju povezati Italija, Hrvatska, Crna Gora, Albanija i Grčka. Probni let hidroaviona marke Cessna C208 Caravan Amphibious, švedske kompanije Grafair, kapaciteta devet putnika, stigao je iz talijanske Giulianove iz pokrajine Teramo, a u Pulu je sletio na području akvatorija kod Vargarole te je zatim pristao uz ponton nadomak Veslačkom klubu.

Oduševljeni prvim probnim letom koji je trajao oko sat vremena bili su predstavnici iz Italije, posebice Valter Catarra, predsjednik pokrajine Teramo, koji je kazao da je letenje bilo savršeno ugodno i trajalo kratko, a pogled na hrvatske otoke spektakularan.

- Sretan sam što smo ovime izgradili još jedan most prijateljstva između naših država. Zbog današnjeg ulaska Hrvatske u EU, osjećam se djelomično kao da sam europski ambasador koji vam je došao poželjeti dobrodošlicu. Italiju i Hrvatsku vežu brojne veze, a ovo će biti još jedna u nizu. Birokratske barijere oko pokretanja linije hidroaviona su uklonjene u roku, a sada je na redu da privatni sektor pokaže interes za njegovim uvođenjem. Nadamo se da će unatoč krizi linija što prije saživjeti, napomenuo je Catarra, istaknuvši da je ovo prvi slučaj u Italiji od 1930. godine da je hidroavion letio na relaciji more-more jer do sada je uvijek uzlijetao sa zemlje ili pak na nju slijetao.

Delegaciju iz Italije koju su činili i vijećnik pokrajine Davide Calcedonio di Giacinto, predsjednik Luke Giulianove Paolo Vasanella te Calvano Mauro, direktor aviokompanije Ludi, dočekali su čelnici Grada Pule, Istarske županije te Lučke uprave Pula.

Ista će Cessna u narednim danima slične probne letove odraditi i u drugim gradovima, koji su bili partneri u ovom projektu, a to su luke Giulianova i Brindisi u Italiji, Bar u Crnoj Gori, Vlore u Albaniji, te Krfa u Grčkoj.

Dugo planirani projekt "Adri-Seaplanes" koji je započeo s realizacijom 2010. godine vrijedan je 2,3 milijuna eura od čega Pula dobiva 213 tisuća eura. Svim partnerima u interesu je da projekt u cijelosti što prije zaživi jer bi hidroavioni povezivali Italiju, Grčku, Albaniju, Crnu Goru i Hrvatsku unutar svega sat vremena leta.

Kako smo nedavno pisali, pulska Lučka uprava namjerava dodijeliti ovlaštenje Europskom obalnom avioprijevozu d.o.o. za ishodovanje lokacijske dozvole za aviopristanište u pulskoj luci. Riječ je u tvrtki njemačkog investitora Klausa Dietera Martina, koji na mnogim destinacijama Jadrana želi realizirati pristanište hidroaviona, od Dubrovnika, Hvara i Splita, do Pule. Uzletno-sletna staza za hidroavione koji bi stizali do Pule nalazila bi se na području akvatorija kod Vargarole, odakle bi avioni plovili do uvale Vela Draga, odnosno na potezu uz Ulicu 119. brigade i Mandrača.

Probni let hidroaviona pogledajte u videozapisu reportera Glasa Istre Cristiana Bruna Galića. (M. JERIN)


Podijeli: Facebook Twiter