Hibridni grad tehnološki je prošireni grad

Pula je peti grad na turneji izložbe koja je premijeru imala u Veneciji (D. MEMEDOVIĆ)
Pula je peti grad na turneji izložbe koja je premijeru imala u Veneciji (D. MEMEDOVIĆ)

Za Noć muzeja u Augustovom hramu u Puli otvorena je izložba "City data future". Ova izložba videoisječcima tematizira gradove budućnosti, moguće gradove, pozivajući posjetitelje da razmisle o promjeni u odnosima između gradova i njegovih stanovnika. To su hibridni gradovi, koji reflektiraju razne aspekte postojanja, a posebno dojmljivo izgledaju njihove projekcije u drevnom prostoru Augustovog hrama, gdje dolazi do spoja prošlosti i budućnosti.

Kompleksne mreže

- Izložba ne nudi gotova rješenja i odgovore kako će budućnost izgledati, već kroz niz fiktivnih scenarija potiče na kritičko razmišljanje o problemima s kojima se već danas susrećemo, a još više će rasti daljnjim napretkom tehnologije. Hibridni grad tehnološki je prošireni grad u kojemu se digitalni krajolik stapa s opipljivim, fizičkim svijetom, te nam, neprestano rastući, nudi sve bogatija digitalna iskustva. Gradovi budućnosti će očigledno sadržavati kompleksne mreže međusobno povezanih heterogenih tehnologijskih sustava. Ovako opisane gradove nazivamo Pametnim, Cyber, Hibridnim, Inteligentnim, Medijiranim, Plug-in, Osjećajućim ili Sveprisutnim, napisali su za popratni katalog Ivica Mitrović i Michael Smyth.

Ta izložba, odnosno kontekst ove izložbe otvara nove rasprave o transparentnosti, vlasništvu, granicama, sigurnosti, kontroli, privatnosti i drugim temama. Teme izložbe vrte se oko spekulacija budućeg života u tehnološki proširenim urbanim sredinama, kao načinu evaluacije i introspekcije tehnološkog razvoja i proizvoda, te posljedice njihove implementacije, veli Oleg Šuran, koji je zaslužan i za pulski dio postava.

Pula je peti grad na turneji izložbe koja je pretpremijerno bila prikazana u Splitu, zatim premijerno u Veneciji, te Rijeci i Aarhusu.

Izloženo je osam radova, od kojih je pet (Aurora; Aural Fixation; CUBA; Future Cloud is Buried; MoMi) nastalo na UrbanIxD ljetnoj školi (održanoj 2013. u Splitu), dva su rada pozvana (Chupai Chupan; Blackspot), jedan je naručen od Umjetničke akademije u Splitu (Eutropia), a jedan od Sveučilišta Napier u Edinburgu (BetaCity).

U Aurora – the aura city scenariju pretpostavlja se krah neoliberalne kapitalističke ekonomije, te spori razvoj nove karmičke ekonomije kroz dugi niz godina. Dizajnerska fikcija Eutropia govori o mediteranskom gradu koji je ugledajući se na Google i Facebook, odlučio od svojih građana sakupljati i prodavati ogromne količine podataka. Tlak, bilo, DNA, količina enzima, kapacitet pluća, odluke i odabiri, svakodnevno se sakupljaju od lokalnog stanovništva i posjetitelja. Trgovina ovim podacima građanima omogućuje neviđeno blagostanje i skrb, po cijenu privatnosti i netransparentnosti.

CUBA scenarij propituje nove ekonomije, temeljene na optimizaciji uporabe javnog prostora grada. S druge strane, MoMi prikazuje moguće scenarije hakiranja grada, iz pozicije grassroots pokreta.

Hakiranje grada

Chupan Chupai govori o dječjoj igri kojom se, kroz hakiranje grada, otkrivaju skriveni i zaboravljeni prostori hibridnog grada istočnog svijeta, dok Blackspot propituje položaj pojedinca u umreženom gradu bliske budućnosti, u potrazi za skrivenim kutkom privatnosti.

O odnosu stanovnika prema podacima koje hibridni grad prikuplja, spekulira projekt Aural Fixation, a Future Cloud pomoću svojevrsne digitalne arheologije istražuje što bi se moglo u budućnosti dogoditi s našim podacima spremljenim u cloudu.

- Ovakav pristup omogućuje veliku i relativno brzu produkciju radova koji kroz plauzibilnost opisanih događaja kod promatrača i korisnika izazivaju trenutak introspekcije, emotivne reakcije i kontemplacije, ističe Šuran.

Izložba je upriličena u organizaciji Arheološkog muzeja Istre uz podršku umjetničke organizacije Fazan. (Vanesa BEGIĆ, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter