HHO: Uvredljiva naslovnica Novosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Zbog naslovnice tjednika «Novosti», na kojemu je objavljena fotografija «migova» i naslova «Obadva, obadva su pala», Hrvatski helsinški odbor za ljudska prava uputio je prosvjedno pismo Vladi i Saboru. HHO upozorava da se tjednik koji izdaje Srpsko narodno vijece financira iz proracuna, a u pismu Vladi podsjeca da je objavljeni naslov usklik hrvatskog vojnika kod Šibenika 1991. godine prilikom obaranja dvaju jugoslavenskih zrakoplova.

HHO istice da su «Novosti» dogadaj koji je šokirao vecinu hrvatskih gradana, odnosno nedavno rušenje dva MiG-a na Slunju, zabilježile na krajne dubiozan nacin. Vlada i Sabor moraju biti svjesni posljedica takvih poruka, upravo zato što je državnog financiranje tog tjednika posljedica koalicijskog sporazuma sa SDSS-om.

HHO je naveo i da je, kada je danski list objavio sporne karikature proroka Muhameda, cijeli svijet ustao protiv vrijedanja muslimanskih svetinja. «No, u Hrvatskoj je, izgleda, moguce vrijedati neosporne vrijednosti vecine hrvatskih gradana-poreznih obveznika, uz potporu hrvatske Vlade i Hrvatskog sabora», navodi HHO napominjuci i da je tjednik «Novosti» u broju objavljenom 6. kolovoza 2010., u vrijeme obilježavanja Dana zahvalnosti, na naslovnici objavio crtež hrvatskog vojnika koji vampirski pije krv ženskoj osobi uz naslov «Olujom do mira».

Glavni urednik «Novosti» Rade Dragojevic ocijenio je usporedbu sa slucajem karikatura proroka Muhameda opasnom i «pozivom na linc redakcije». Ustvrdio je da je funkcija medija da budu neugodni, provociraju i ispituju dokle se u pojedinim stvarima može ici. «Znam da je naslovnica asocijacija na ratni podvig, ali mi kao novine njegujemo antimilitarno raspoloženje, a buduci da nitko nije smrtno stradao, nismo smatrali da time kršimo eticka nacela», kazao je Dragojevic, inace dobitnik HHO-ove nagrade "Joško Kulušic" za širenje ljudskih prava u medijima prije sedam godina.

Za tvrdnju HHO-a da «Novosti» vrijedaju neosporne vrijednosti vecine hrvatskih gradana-poreznih obveznika Dragojevic je naveo da su porezni obveznici i citatelji tih novina te da nece odustati od toga da provociraju. «Ne radim ovaj posao zato da bih na naslovnicu stavio smilje i bosilje», zakljucio je.


Podijeli: Facebook Twiter