HHO traži obustavu zakona o golfu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Hrvatskoga Helsinškog odbora (HHO) Ivan Zvonimir Cicak pozvao je predsjednicu vlade Jadranku Kosor da obustavi primjenu zakona o igralištima za golf te da, umjesto donošenja uredbe o njegovoj provedbi, u saborsku proceduru uputi prijedlog novog zakona.

Cicak u pismu predsjednici vlade navodi da je rijec o organskom zakonu jer zadire u temeljna ljudska prava pa ga je Sabor trebao donijeti natpolovicnom vecinom svih zastupnika, odnosno sa 77 glasova. Za zakon su glasala 72 zastupnika, tri su bila protiv, a dva suzdržana.

HHO podsjeca da je 3. veljace, dan nakon stupanja na snagu prijepornog zakona, Ustavnom sudu podnio prijedlog za ocjenu njegove ustavnosti, jer smatra da se iza zakona krije organizirani pokušaj pljacke i kriminala, u vrijednosti od gotovo 40 milijarda eura.

Za primjer navode pokušaj legalizacije, kako kažu, protuzakonito izgradenih prekomjernih 5.000 cetvornih metara stambenog prostora u vilama uz terene Golf&Country Cluba Zagreb na lokaciji Blato te projekt "Brkac", po kojemu bi se gradio golf-kompleks u dolini rijeke Mirne, podno Motovuna, koji bi posve uništio slikovitost toga kraja.


Podijeli: Facebook Twiter