HGSS spasio alpinista u NP-u Paklenica

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Pripadnici Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS) danas su uz pomoć helikoptera HRZ-a u Nacionalnom parku Paklenica spasili alpinista iz BiH, koji se teže ozlijedio penjući se na stijeni Veliki ćuk.

Četrdesetogodišnji alpinist iz Bosne i Hercegovine ozlijeđen je oko podneva kada se sa svojim kolegama penjao u stijeni Veliki ćuk, a u jednom trenutku odlomila se kamena gromada koja je pala po penjaču i teško mu ozlijedila nogu, izvijestili su iz HGSS-a.

Nakon dojave u pomoć su krenuli članovi HGSS-a Zadar koji su ozlijeđenom alpinistu pružili prvu pomoć te ga nosilima spustili do podnožja stijene.

Zbog težine ozljede i teškog terena zatražena je pomoć helikoptera Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) s kojim su došli i članovi splitskog HGSS-a.

Mjesto evakuacije na samom rubu uskog kanjona i blizine stijena zahtijevalo je veliku vještinu posade helikptera i letača HGSS-a, koji su ozlijeđenog aplinista na dugom užetu izvukli iz kanjona te ga transportirali do Starigrada Paklenice, a zatim u Zrakoplovnu bazu Zemunik, odakle je prevezen u zadarsku Opću bolnicu, ističe predstojnik HGSS-a Vinko Prizmić.

Akcija spašavanja završena je oko 13,50 sati, navode iz HGSS-a. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter