HGK: Za izlazak iz krize još barem četiri, pet godina

Sa sjednice Gospodarskog vijeća HGK-Županijske komore Pula (M. MIJOŠEK)
Sa sjednice Gospodarskog vijeća HGK-Županijske komore Pula (M. MIJOŠEK)

Stanje u hrvatskom gospodarstvu i dalje je vrlo loše. Već četvrtu godinu bilježimo negativni rast, naročito u realnom sektoru. Zapravo, u dubokoj smo krizi i ulazimo u depresiju.

Izjavila je to danas Jasna Belošević Matić, direktorica Centra za makroekonomske analize Hrvatske gospodarske komore, na sjednici Gospodarskog vijeća Županijske komore Pula. Komentirajući stanje u domaćem gospodarstvu, procijenila je da će za izlazak iz krize biti potrebno barem četiri, pet godina.

"Rast od jedan, dva ili tri posto treba nam da bi mogli otplaćivati kamate, a rast od pet posto i više omogućit će nam razvoj. S obzirom da naša kriza traje duže od ove recentne svjetske krize, gotovo tri desetljeća, onda je logično da se ne možemo oporaviti u kraćem roku", rekla je Belošević Matić. Napomenula je da se u Hrvatskoj odvija proces deindustrijalizacije, da smo u zadnje četiri godine izgubili 17 posto industrijske proizvodnje, investicije su pale 20 posto, niska je osobna potrošnja, plaće su sve manje, sve je više nezaposlenih, sve manje zaposlenih, do kredita se ne može. Po njenom mišljenju oporavak može omogućiti konzistentna ekonomska politika koja bi podržavala održivi razvoj na duži rok.

Josip Grdić, savjetnik Uprave za strategije iz HAMAG investa (Hrvatske agencije za malo gospodarstvo i investicije), izvijestio je istarske privrednike o mjerama za poticanje malog i srednjeg poduzetništva. Po njegovim riječima, HAMAG je prošle godine kroz jamstva omogućio 930 milijuna investicija u malom gospodarstvu te zapošljavanje 900 radnika.

U ovoj godini pripremaju novi jamstveni program "Investicijom do uspjeha", u sklopu kojega će banke za svoje poduzetnike po prvi put moći dobivati jamstva u visini od čak 18 milijuna kuna. Od sredine godine kreće program mikrokreditiranja s kreditima do 70 tisuća kuna za poduzetnike početnike, a tu su i bespovratne potpore putem kojih Ministarstvo poduzetništva preko HAMAG-a potiče razvoj malog poduzetništva. Naime, HAMAG raspolaže jamstvenim kapitalom od dvije milijarde kuna koji ove godine planira iskoristiti.

"Prošle smo godine imali 243 odobrena jamstava, od čega 190 u zadnjem kvartalu, a želja nam je da ih u ovoj godini imamo dvostruko više", kazao je Grdić.

Istarski poduzetnici su putem HAMAG-a prošle godine tražili svega 15, a ostvarili 13 jamstava. "Istrani koriste mnogo više jamstava putem Istarske razvojne agencije. No, s obzirom da su ona mnogo niža od onih koje mi nudimo, mislim da tu ima  jako puno prostora za nove investicije", rekao je Grdić. (V. KAPELOTO)


Podijeli: Facebook Twiter