HGK ukida doprinose i reže članarinu za 15%

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska gospodarska komora već od 1. siječnja smanjit će poduzećima namete za 27 posto, a do kraja veljače izabrat će novog predsjednika, najavila je jučer privremena predsjednica Komore Sabina Škrtić, nakon što je Skupština HGK-a jednoglasno, bez ikakvog prigovora, podržala njezin financijski plan za iduću godinu i prijedloge za preustroj te institucije.

- Želimo rasteretiti gospodarstvo i dati Komoru u ruke njezinih članica, rekla je Škrtić, napominjući da će se povući s dužnosti nakon izbora nove osobe na čelo Komore. Novo vodstvo pobrinut će se za preustroj, za nastavak smanjivanja članarina te povećavanje udjela financiranja od vlastitih aktivnosti u iduće dvije-tri godine. Broj zaposlenih smanjit će se za deset posto, dijelom kroz umirovljenje, najavila je privremena šefica.

Novi predsjednik HGK-a bit će volonter, a njegove ovlasti smanjit će se u korist Skupštine i izvršnog direktora Komore, potvrdila je Škrtić. Predsjednik bi trebao imati najmanje 15 godina staža na izvršnim položajima u gospodarstvu. Na toj dužnosti ne bi smio stvarati karijeru, nego dosadašnju karijeru uložiti u dobrobit Komore, rekla je Škrtić.

Pojačat će se uloga uprave, a izvršni direktor trebao bi biti profesionalac.

- Za iduću godinu planiramo prihode Komore od 177 milijuna kuna, umjesto ovogodišnjih 224 milijuna, što je smanjenje od 27 posto. Poduzećima ukidamo doprinose, a članarinu smanjujemo za 15 posto, rekla je Škrtić. Financijsko poslovanje, dodala je, bilo je "najslabija karika" u HGK, te je najavila zapošljavanje novih ljudi u taj sektor, jer je dio postojećih uhićen usporedo s Nadanom Vidoševićem. (B. PODGORNIK)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter