HGK: Skidanje filmova s interneta nezakonito

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska gospodarska komora (HGK) ustvrdila je u utorak, suprotno tumacenju nekih medija, da je neovlašteno skidanje filmova s interneta nezakonito i kažnjivo.

Grupacije kinodistributera, videodistributera te kinoprikazivaca HGK-a tvrde u priopcenju da se clanak 82. Zakona o autorskom pravu i srodnim pravima ne može primijeniti na skidanje nezakonitih kopija autorskih djela s interneta, navodeci pritom da bez obzira na tehnološke promjene, autorsko pravo i dalje predstavlja temeljno ljudsko pravo priznato Opcom deklaracijom o pravima covjeka Ujedinjenih naroda.

Neki su mediji objavili da je prema 82. clanku dopušteno za osobnu upotrebu skinuti i na magnetski medij (disketu, CD, DVD, Blue-ray, tvrdi disk) pohraniti autorsko djelo i bez dozvole autora pri cemu su filmovi navedeni kao klasicna autorska djela za koje ne vrijedi iznimka kao za softver.

Grupacije distributera i kinoprikazivaca navode da clanak 82. doista propisuje da fizicka osoba može reproducirati autorsko djelo na bilo koju podlogu ako to cini za privatno korištenje koje nema izravno ili neizravno komercijalnu svrhu i nije namijenjeno ili pristupacno javnosti. Medutim, navode, kako bi fizicka osoba mogla iskoristiti takvo pravo, bitno je da se radi o zakonito pribavljenom autorskom djelu, a ne o nezakonitoj kopiji autorskog dijela neovlašteno distribuiranoj putem interneta.

Svrha zakonske odredbe je omoguciti korisnicima zakonito pribavljenih autorskih djela da naprave dodatne reprodukcije (kopije) za vlastito korištenje, primjerice digitaliziranje vlastite zbirke originalnih videograma na VHS-u za vlastito korištenje ili kopiranje vlastitog originalnog CD-a za potrebe slušanja u vlastitom vozilu ili na MP3 sviracu. S obzirom na to da se putem interneta distribuiraju i nezakonite kopije filmova i glazbe, njihovim skidanjem one ne mogu naknadno legalizirati. Stoga se clanak 82. ne može primijeniti na skidanje nezakonitih kopija autorskih djela s interneta, zakljucuje HGK.


Podijeli: Facebook Twiter