HGK o uvozu i izvozu hrane nakon ulaska u EU

Edukacija u Gospodarskoj komori (A. KANCELAR)
Edukacija u Gospodarskoj komori (A. KANCELAR)

Domaći proizvođači hrane morat će, nakon što Hrvatska 1. srpnja uđe u Europsku uniju, prilagoditi svoje poslovanje novim europskim pravilima. O tome što konkretno čeka uvoznike i izvoznike hrane životinjskog porijekla danas su u HGK-Županijskoj komori Pula govorili Nevenka Gašparac, pomoćnica direktora Sektora za kvalitetu HGK-a, i Sandra Gutić, voditeljica Uprave za veterinarstvo u Ministarstvu poljoprivredi.

Domaći proizvođači, uz ostalo, više neće morati ishoditi certifikate za uvoz i izvoz, nego će koristiti komercijalne dokumente, što će, smatra Gašparac, sigurno bitno doprinijeti boljem položaju domaćih proizvođača u odnosu na europsko tržište. 

Edukacija je održana u sklopu Programa pomoći subjektima u poslovanju s hranom koji provodi Centar za kvalitetu HGK-a, a čiji je cilj, uz ostalo, informirati članstvo o zakonodavnom okviru u području sigurnosti hrane i hrane za životinje te olakšati uspostavu provođenja i održavanja sustava sigurnosti hrane temeljenog na načelima HACCP-a.

Sandra Gutić kazala je da je Hrvatska ispregovarala dva prijelazna razdoblja za one koji se ne budu u roku mogli uskladiti s europskim pravilima. Proizvođači hrane koji se ne usklade s EU-pravilima moći će to učiniti do 31. prosinca 2015. Proizvođačima jaja bit će dopušteno da do 1. srpnja 2014. imaju kaveze za koke nesilice manje kvadrature, tzv. neobogaćene kaveze, a nakon tog datuma morat će nabaviti veće, tzv. obogaćene kaveze.

No, od 1. srpnja ove godine jaja iz neobogaćenih kaveza moći će se plasirati samo na tržište Hrvatske, eventualno u neke treće zemlje. Također, iz EU-zakonodavstva bit će izuzet provoz pošiljaka kroz neumski prostor: pošiljke hrane životinjskog podrijetla (izuzetak su žive životinje) neće podlijegati graničnom veterinarskom pregledu, rekla je Gutić.  

Osim onog europskog, Uprava za veterinarstvo otvorila je i nova tržišta: rusko, australsko, novozelandsko, a pregovara se i s Izraelom te Grčkom, rekla je Gašparac te ujesen najavila dodatne edukacije o tretmanu proizvoda neživotinjskog podrijetla. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter