HGK: HACCP se slijedi i da bi se zaštitio biznis

Ilustracija (Arhiva gi/M. ANGELINI)
Ilustracija (Arhiva gi/M. ANGELINI)

Sustav sigurnosti hrane koji se temelji na HACCP načelima uspostavljen je, no problem je u tome što subjekti u poslovanju s hranom vrlo često smatraju da se sustav mora slijediti zbog inspekcije i zakonodavnih uvjeta, a ne radi njih samih i zaštite njihova biznisa, rekla je danas Nevenka Gašparac, pomoćnica direktora Centra za kvalitetu HGK-a.

Riječ je o zakonodavnom okviru koji valja slijediti da bi se mogli kontrolirati dobavljači, da bi se mogao uspostaviti sustav kontrole hrane te provoditi analiza vlastite proizvodnje i vlastitih proizvoda prilikom njihova stavljanja na tržište te da bi se mogla provoditi dobra higijenska praksa.

Zakonodavac je zapravo želio olakšati subjektima u poslovanju s hranom da vode brigu o svom biznisu i da taj biznis bude dugovječan, pojasnila je Gašparac. Danas je u HKG-u - Županijskoj komori Pula brojnim zainteresiranima članovima Komore uključenima u proces poslovanja s hranom pojašnjavala odredbe vezane za proces  sigurnosti hrane koje se temelje na načelima HACCP-a, a posebice o terminologiji.

- Zapravo u cijelom sustavu nema ništa novoga, no subjekti u poslovanju s hranom vrlo često se izgube u terminima, a desi se to i nadležnim tijelima prilikom službenih kontrola. Često se tako brka termin validacije, koji označava provjeravanje, te verifikacije, odnosno potvrđivanja, kazala je Gašparac.

Primijetila je da je približavanje datuma ulaska Hrvatske u EU podigao interes za zakonodavne uvjete kojima subjekti u poslovanju s hranom - oni koji hranu proizvode, prerađuju i distribuiraju, moraju udovoljiti. (V. K.)


Podijeli: Facebook Twiter