HGDU: Obljetničko glazbeno slavlje u Puli

Elda Krajcar Percan
Elda Krajcar Percan

U povodu 10. obljetnice osnutka Istarskog pododbora Hrvatskog društva glazbenih umjetnika (HDGU) sinoć je u pulskoj crkvi sv. Franje održan koncert članova i njihovih gostiju. Istarski glazbenici su nedavno održali obljetnički koncert i u zagrebačkom muzeju Mimara gdje su publici predstavili djela pulskih i istarskih skladatelja.

Pulski je koncert počeo skladbama Branka Okmace „Pendes“ u izvedbi Samante Stell (flauta), Nataše Dragun (flauta), Branka Škare (klarinet) i Aleksandre Golojka (klavir) i „Pastorala“ u izvedbi Vedrana Vojnića na marimbi. Valja napomenuti da je „Pastoralu“ Okmaca posvetio Vojniću te da je ona premijerno bila izvedena baš na zagrebačkom koncertu.

Uslijedila je potom još jedna zanimljiva skladba, „Suonata XVI (Fantazija)“ Stefana Rote koju je izvela Aleksandra Golojka na klaviru. „Suonata XVI“ je nedavno otkriveno djelo Stefana Rote, grofa iz Momjana, koje je komponirano 1900. godine i prvi put je predstavljeno ove godine na znanstvenom skupu u Momjanu. Golojka je potom odsvirala djelo „La piva del pastore“ istog autora.

Elda Krajcar Percan je publiku podarila „Adagiom u h-molu, KV 540“ Wolfganga Amadeusa Mozarta, dok su Aljoša Vrščaj i Žarko Ignjatović izveli „Sonatu za dvije gitare (Andante ritmico, Larghetto ritmato e espressivo, Rondo, vivace)“ Miroslava Lončara. „Istarsku rapsodiju“ Brune Krajcara izvele su Samanta Stell (flauta) i Aleksandra Golojka (klavir).

Koncert je zatvorila gošća istarskog pododbora HDGU-a, harfistica Diana Grubišić Ćiković, koja je izvela „Impromptu“ Reinholda Glierea i „29 ti je varijacija tek“ Tomislava Uhlika. Publika u crkvi sv. Franje uistinu je imala prilike uživati u koncertnoj ponudi glazbenika koji radom u ovom pododboru promoviraju suvremenu istarsku glazbu. (B. VINCEK)


Podijeli: Facebook Twiter