HFP Novigradu i Umagu oteo zemljište?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

- Hrvatski fond za privatizaciju dva mjeseca prije donošenja Zakona o turistickom zemljištu uknjižio se na sve turisticko zemljište na podrucju Grada Novigrada, a koliko cujem od svog kolege iz Umaga, slicno su napravili i tamo. Znaci li to da smo prevareni i da nam je oduzeto netom prije zakona zemljište koje je trebalo pripasti nama i za koje smo trebali dobivati sredstva od koncesije, upozorio je novigradski gradonacelnik Anteo Milos na nedavnoj koordinaciji istarskih gradonacelnika.

Do tog je saznanja došao kada je Grad Novigrad zapoceo reviziju 30-ak hektara turistickog zemljišta da bi podnio zahtjev državi za dobivanje tog zemljišta na kojem su u buducnosti trebali ubirati koncesiju.

Naime, tim zakonom koji je stupio na snagu pocetkom kolovoza, turisticko zemljište u kampovima, cija vrijednost nije procijenjena u privatizaciji, postaje vlasništvom države, dok se na onim površinama gdje je dio ušao u temeljni kapital hotelskog društva stvara suvlasnicka zajednica izmedu hotelijera i države.

Što se pak hotela i apartmanskih naselja tice, zakon definira da je hotelijer odsad vlasnik gradevine i zemljišta ispod njega, ako je u procesu privatizacije privatiziran samo objekt. Preostalo zemljište koje nije ušlo u pretvorbu postaje vlasništvo gradova i opcina.

Milosu sada više nije jasno tko ce raspolagati tim zemljištem ako je na njega upisan Fond, odnosno tko ce ubirati koncesiju. Pojašnjenje je potražio u Hrvatskom fondu za privatizaciju u Zagrebu te Opcinskom državnom odvjetništvu u Bujama, medutim, odgovor s jedne i druge strane još uvijek nije dobio.

Da ipak zemljište još uvijek ne pripada Fondu, kazala nam je Zrinka Bokulic, predsjednica Uprave hotelskog poduzeca Laguna Novigrad, jedinog hotelijera na podrucju Novigrada koji zauzima navedeno turisticko zemljište. Uknjižba Fonda nije konacna, odnosno Laguna Novigrad s Fondom vodi upravni postupak vezano za sporne cestice jer Laguna za te cestice ima kupoprodajne ugovore, pojasnila nam je Bokulic.

Poput Novigradana, i Umažani su ljuti na Fond koji je svoju priliku za uknjiženje na turisticko zemljište iskoristio tik pred donošenjem Zakona.

- Ne znam tocno o kolikoj je to površini turistickog zemljišta rijec jer još uvijek u gradskoj upravi radimo analizu zemljišta. Medutim, cinjenica je da naš grad ima najdužu obalu, a svi znamo koji se objekti nalaze uz našu obalu. Znam da se Fond nije uknjižio na sve zemljište i da ce Grad ipak raspolagati dijelom tog zemljišta, medutim, nikome nije jasno kako sada postupati jer svi cekamo provedbene akte zakona koji su trebali biti doneseni. Tek cemo onda znati što nam je ciniti, kazao je umaški gradonacelnik Vili Bassanese.

Istaknuo je takoder da je gradovima, opcinama i turistickim trgovackim društvima dan prekratak rok da pošalju zahtjeve vezano za dodjelu zemljišta.

S druge strane, Sonja Šipic iz Županijskog državnog odvjetništva u Puli pojašnjava da se zakonom definira samo što ce se dogoditi s neprocijenjenim zemljištem, odnosno onim za koje je dosad stajalo da je društveno vlasništvo s pravom korištenja hotelijerskog poduzeca.

Tu ocito nije rijec o zemljištu gdje se uknjižio Fond jer je to procijenjeno vlasništvo. Što ce se s tim zemljištem dogoditi i na koji ce se nacin ono koristiti, ocito ce se naknadno definirati. Nije nam tocno znala reci o kolikoj je površini turistickog zemljišta rijec gdje je upisan Fond, a gdje je društveno vlasništvo. Inace, u Istri se barata brojkom od oko devet milijuna kvadrata turistickog zemljišta.

Na pitanje što ce se dogoditi sa zemljištem u vlasništvu Fonda kada on prestane djelovati, buduci da je najavljeno njegovo ukidanje i osnivanje Agencije za upravljanje državnom imovinom, Šipic kaže da treba vidjeti još tko ce biti pravni sljednik fonda. Iz neslužbenih pak izvora saznajemo da ce se na zemljište Fonda u kampovima knjižiti država, a po slicnom ce se sistemu raditi i s gradovima i opcinama. Medutim, takve namjere u Županijskom državnom odvjetništvu nisu potvrdene.

Bilo kako bilo, zakljucak je da nitko tocno ne zna što im je ciniti, kome ce na kraju turisticko zemljište pripasti i tko ce od njega ubirati koncesiju. A citava ce prica samo prolongirati ono najvažnije - a to je konacna naplata koncesije za zemljište koje su hotelijerske tvrtke godinama besplatno koristile.(Piše Barbara BAN)

PROCITALI STE SKRACENI TEKST. INTEGRALNU VERZIJU DONOSI TISKANO IZDANJE OD UTORKA

 


Podijeli: Facebook Twiter