Herti Müller Nobelova nagrada

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dobitnica ovogodišnje Nobelove nagrade za književnost je njemacka spisateljica Herta Müller, potvrdio je u Stockholmu odbor za dodjelu najprestižnije književne nagrade u svijetu. U obrazloženju se, izmedu ostalog, navodi da je veliko priznanje njemackoj autorici pripalo zbog cistoce njezine rijeci. Švedska kraljevska akademija dobitnicu nagraduje s 1,4 milijuna eura.

Herta Müller rodena je u Rumunjskoj 1953., u Nitzkydorfu, selu u pokrajini Banat. U Temišvaru je studirala njemacki i rumunjski jezik i književnost. Postala je clanicom Aktionsgruppe Banat, grupe pisaca kojima je materinji jezik njemacki, a koja u vrijeme Ceausescuove diktature traži slobodu govora i pisanja. Nakon završetka studija zapošljava se u tvornici kao prevoditeljica, ali uskoro dobiva otkaz jer je odbila suradivati s rumunjskim tajnim službama. U tom razdoblju svog života piše kratki poetski roman "Niederungen" (Nizine), koji, zbog stalnih problema s cenzurom, znatno izmijenjen, uspijeva objaviti tek 1982. Müller se 1987. iseljava s mužem Richardom Wagnerom (takoder clanom Aktionsgruppe Banat) na Zapad i otad živi u Berlinu.

Vecina njenih djela govori o aspektima njena vlastitog života u vrijeme najprimitivnijeg totalitarizma u Rumunjskoj ili o osjecaju otudenosti i neukorijenjenosti u novoj zemlji. Godine 1994. izlazi "Remen, prozor, orah i uže" – roman kojim postaje poznata i priznata u cijelom svijetu i za koji dobiva mnoga priznanja. Iako jako poznata u Njemackoj, po rezultatima ankete na službenim stranicama Nobelove nagrade bar jedno njeno djelo procitalo je samo devet posto ispitanika. U Hrvatskoj su objavljena njena djela "Remen, prozor, orah i uže" i "Da mi je danas bilo ne susresti sebe" u izdanju nakladnicke kuce OceanMore.


Podijeli: Facebook Twiter