Herojski crveni Fićo na čelu ponosne kolone

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uz bučnu sirenu herojskog vatrogasnog Fiće iz Dalmacije, krenuo je danas u podne s pulskog Foruma defile oldtimera gradom u sklopu 2. Susreta povijesnih vozila Automoto kluba "Pula-Pola I". Vlasnici 50-ak vozila, mahom automobila, ali i nešto motocikala, okupili su se već u jutarnjim satima na trgu obilježavajući tako po drugi put godišnjicu pazinskih odluka o sjedinjenju Istre s Hrvatskom iz rujna 1943. godine.

Mada su na Forumu bila izložena i vozila starija od te godišnjice, uzdahe je mamio mali Fićo iz 1978. s oznakama DVD-a Kučiće iz omiškog kraja, a koji se ovog ljeta iskazao u akciji gašenja velikih požara u Dalmaciji.

- Ima naš DVD i druga vozila, ali kako su sva bila na terenu, tako sam se ja uputio s Fićom na požarište. Tamo su ga novinari slikali i ušao je u legendu, kaže nam zapovjednik DVD Ante Tomasović. Crvena Zastava 750 iz Dalmacije u Pulu ipak nije stigla vlastitim pogonom.

- Dug je to put za njega pa smo ga doveli na prikolici. Fiću su, inače, popravili dečki prije pet-šest godina, opremili ga sirenom, i od tada služi kao zapovjedni auto, priča s osmjehom jedan od brojnih sudionika herojske borbe s vatrenom stihijom proteklog ljeta.

Susret su na Forumu otvorili predsjednik Hrvatskog oldtimer saveza Antun Presečki, predsjednik UABA-e Pula Livio Blašković te pulski dogradonačelnik Robert Cvek. Dotle su Puljani i još uvijek brojni turisti mogli razgledati niz starodobnih Mercedesa i Fiata, atraktivnu Alfu, MG, Triumph, rally verziju starog Saaba… Najstariji automobil bio je američki Hupmobil iz 1928. iz Kopra.

- Odazvali su se sudionici iz Pule, Umaga, Rovinja, Opatije… Imamo aute iz Njemačke i Slovenije, a iz najudaljenijeg kraja, iz Subotice, stigao je jedan Fićo. Kako smo lani imali dobar susret, tako nas kontaktiraju iz raznih klubova željni sudjelovanja, rekao je Boris Siljan iz AMK "Pula-Pola I". Subotičku tablicu nosio je i njemački motocikl DKW iz 1929. godine.

Nakon okupljanja na Forumu, sudionici su se sa svojim ljubimcima uputili Bulevarom i Lungomareom do Verudele, zatim važnijim gradskim ulicama do Arene, nakon čega se druženje entuzijasta nastavilo na Puntiželi. (Zvjezdan STRAHINJA, snimio Danilo MEMEDOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter