Heroine revolucije na Arteriji u Novigradu


Nizom projekcija, izložbi, interaktivnih performansa i drugih umjetničkih akcija suvremena se umjetnost još sutra širi novigradskim ulicama i trgovima.

U tijeku je četvrti Festival vizualnih umjetnosti - Arterija, koji Muzej Lapidarium na čelu s ravnateljicom Ketrin Milićević Mijošek organizira uz podršku Grada Novigrada, Ureda za kulturu Istarske županije, Ministarstva kulture, novigradskog TZ-a i Provincie di Campobasso.

Publiku su sinoć privukla i zaintrigirala dva performancea. Najprije je porečki autor Refik Salijiji Fiko predstavio "Big shit in Croatia", provokativnu parodiju na uvijek aktualnu priču o gradnji golf terena u Istri i polemikama koje je prate.

Odjeven u istarsku narodnu nošnju, u maniri čistača ulica uklanjao je otpatke s Velikog trga, pri čemu mu je, umjesto kolica s kantom, poslužila torba s golf palicama. Gledatelje je zatim pozvao za sobom do parka uz Lapidarium, gdje se starinskim alatima pripremio za košnju trave i tako uredio travnjak, a zatim odigrao partiju golfa, zaključujući je ubacivanjem loptica u posljednju rupu, onu u WC školjci s natpisom "All in one; Croatian golf; Top shit approved".

Nešto kasnije je iz Parka Irme Benčić krenuo sugestivan put

pod vodstvom vizualne umjetnice i performerice Lare Ritoša Roberts, Puljanke s londonskom adresom, posvećen heroinama revolucije i posebno Novigrađanki Irmi Benčić, ubijenoj u 2. svjetskom ratu.

Larina "A story which will never be finished (Priča koja se nikada neće završiti...)" inspirirana je motivima istoimene priče Leonida Andrejeva iz 1909. i pjesmama Vladimira Majakovskog iz 1918., a lik protagonistice simbolično je utjelovila cirkuska artistica, britanska akrobatkinja na svili Maddie McGowan, Larina suradnica na projektu.

Nakon upoznavanja osnovnih podataka iz Irmine biografije, publika je pratila Maddie, pridržavajući njen dugi crveni plašt, sve do Velikog trga, gdje je plašt podignut dizalicom da bi umjetnica mogla izvesti svoje akrobacije imitirajući poze koje pozivaju na revoluciju i ukazuju na snagu i poletnost mladosti. Sve je popraćeno prigodnom glazbenom kulisom i fotografijama, a okupljeni su na koncu pozvani na akciju - izvođenje Yugo - Yoge.

Po uzoru na nekadašnji slet u kojem su mladi izvodili koreografije za Titov rođendan, grupica Novigrađana i njihovih gostiju dobro se zabavila mašući crvenim zastavicama i ponavljajući pokrete dviju umjetnica.

U programu Arterije sudjeluju autori iz Istre i drugih dijelova Hrvatske, Italije i Velike Britanije. Osim spomenutih, to su Filippo Andreatta (IT), APU/Ansambl za postmodernu umjetnost, Željko Bobanović, Đanino Božić, Tomislav Brajnović, Damir Čargonja, Tajči Čekada, Iva Fonović, Hana Lukas Midžić, Slavica Marin, Nicolantonio Mucciaccia (IT), Jelena Prekalj, Lara Ritoša Roberts (GB/HR) i Dragana Sapanjoš. (K. FLEGAR, snimila J. PREKALJ)


Podijeli: Facebook Twiter