"Heroine" - novi kazališni hit Roberta Raponje


Predstava "Heroine" Marijane Nola u režiji Roberta Raponje, Puljanina s osječkom adresom, praizvedena je u nedjelju u Osijeku u Barutani na lijevoj obali Drave. U predstavi, nastaloj u produkciji Umjetničke akademije u Osijeku, prema najavi, autorica se teksta Marijana Nola uz pomoć jakih žena kroz povijest nemilosrdno obračunala s muškim rodom. Kroz ovaj satiričan i zabavan scensko-glazbeni igrokaz u stilu vodvilja, koji je na scenu postavio redatelj Robert Raponja, iznosi dokaze o tome da je uloga žene u društvu, iako od prapočetka degradirana, zapravo dominantna i odlučujuća.

U "Heroinama" glume četiri mlade studentice glume i lutkarstva – Daria Karić, Marijana Matoković, Selma Mehić i Sara Moser. One utjelovljuju niz heroina kroz povijest i iživljavaju se na muškim predstavnicima, koje glume studenti Jan Novosel i Vanja Jovanović.

- Podnaslov ove komedije je "Konstruktivni interaktivni tečaj za žene", a njezin glavni cilj je dokazati da su Evine nasljednice od neizostavne i presudne važnosti za postanak i opstanak čovječanstva. "Heroine" također žele potaknuti žene da podignu svoje samopouzdanje te probude svijest o ženskoj moći i nadmoći te njihovoj seksualnosti i mudrosti, kaže autorica Marijana Nola.

"Heroine", koje slove kao budući kazališni hit, ujedno su prva praizvedba ovogodišnjeg 13. osječkog ljeta kulture i prva matična predstava novog Kazališnog inkubatora Barutana – Scene za mladu publiku.

Vizualni identitet predstave, s naglaskom na kostimografiju i scenografiju, potpisuje Jasmina Pacek, koreografije Selma Mehić, a obradu glazbe Tin Tonković. Producent "Heroina" je Tomislav Levak, inače sveučilišni prvostupnik kulturologije i novinar Glasa Slavonije, a koordinatorica projekta je Barbara Balen Domazetović.

Za kraj još jedno upozorenje koje prati predstavu: "Gledanje ove predstave ne preporučuje se pripadnicima muškoga roda i onima koji se takvima osjećaju, sa slabijim srcem, živcima i/ili karakterom!". (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter