Hernádi: Nisam dobio poziv iz DORH-a o Sanaderu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik uprave MOL-a Zsolt Hernadi opovrgnuo je u ekskluzivnom razgovoru za RTL objavljenom u nedjelju da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi MOL dobio upravljačka prava u Ini, te je ocijenio da bi hrvatska vlada trebala promijeniti pristup sporu s MOL-om.

Hernadi, kojega je prošli tjedan Uskok optužio da je Sanaderu dao deset milijuna eura mita kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini, također je kazao da je MOL spreman ostati u Ini ako regulatorno okruženje bude trajno pozitivno i predvidljivo za MOL.

Odgovarajući na pitanje novinara je li Sanaderu dao mito, Hernadi je kazao: "Ne, a takvih razgovora nikada nije niti bilo među nama ... nikada se nije razgovaralo o temi u kojoj bi se govorilo o novcu, o nečemu što bi bilo ilegalno".

Komentirajući snimku iz zagrebačkog restorana Marcellino na kojoj se vidi kako Hernadi i Sanader navodno vade baterije iz mobitela i razmjenjuju papiriće na kojima nešto pišu, koja je poslužila kao dokaz na suđenju Sanaderu, Hernadi je rekao da je suđenje "prilično siromašna rasprava ako je to bio najvažniji dokaz".

"Sigurno je da ja nisam izvadio bateriju iz svoga mobitela, tu je netko nešto krivo vidio ... Mi razgovaramo, a bivši premijer me nešto upita. Ja vadim telefon, uključujem ga, čekam malo jer iziskuje nešto vremena dok se telefon uključi, provjeravam nešto, zatražim komadić papira, jer nisam imao papira kod sebe, nemam ni sada. Nemam ni olovku. Ali kakve to veze ima s bilo kojim zločinom", rekao je Hernadi.

"Gospodin Sanader je od mene tražio telefonski broj jedne mađarske javne osobe jer je htio nazvati tu osobu. Ja sam rekao kako ću provjeriti imam li broj te osobe i provjerio sam u svom telefonu. Imao sam broj, napisao sam na komadić papira ... To je bila jednostavna molba, s jednostavnim odgovorom. Napisao sam telefonski broj i spremio svoj telefon", rekao je Hernadi.

Na pitanje može li se reći da MOL danas efektivno upravlja Inom iako nema 50 posto plus jednu dionicu, Hernadi je naglasio da je u svijetu uobičajeno da se upravljačka prava odvajaju od vlasništva. "Upravljanje nekom tvrtkom ne ovisi o tomu kolikim postotkom dionica raspolažemo. U Pakistanu postoji jedno ogromno plinsko polje u kojem MOL ima 10 postotni udjel. Imamo 10 postotni udjel, ali mi upravljamo svom eksploatacijom toga plinskog polja, mi smo odgovorni i krajem godine polažemo obračun ostalim vlasnicima ... to, dakle, da MOL nema 51 posto, potpuno je uobičajeno u svijetu, naime, da se upravljačka prava odvajaju od toga", rekao je Hernadi.

Odgovarajući na tvrdnju novinara RTL-a da MOL ne ulaže dovoljno u Inu, budući da su se benzinske crpke tek nedavno počele obnavljati, a ulaganja u rafinerije u Sisku i Rijeci su izostala, Hernadi je rekao da, ako hrvatska vlada tako gleda na to, može otkupiti Inu od MOL-a. "Ako hrvatska vlada tako gleda na to, zašto ne povrati Inu od MOL-a? Mi smo vladi rekli: ako su naši pogledi na problem toliko suprotni, neka vlada otkupi Inu od nas. Mi smo to ponudili hrvatskoj vladi", rekao je.

"Stvar neće funkcionirati na način ako hrvatska vlada kaže: oduzet ću od tebe mogućnosti rasta. Ta uzela je licence od nas. Ako kaže: zakočit ću te regulativama. Ta HEP je odabrala da bude veletrgovac plinom. Uzela je od Ine i pritišće cijene po kojima predajemo plin, a kojima bi Ina mogla zaraditi od eksploatacije plina. Ne zbog Hrvata, ne zbog Mađara, ne zbog toga što smo mi potencijalni konkurenti jedni drugih: tržište je smanjeno iz razloga što je to trend u sektoru. A protiv toga ne možemo", rekao je Hernadi.

On je naglasio da je zbog tog trenda u sektoru teško naći partnera koji bi "ulagao u dvije rafinerije i uljepšavao benzinske pumpe premda od toga neće profitirati".

"Pa koji bi investitor to napravio? To nije pitanje MOL-a. Mislim da bi hrvatska vlada trebala promijeniti pristup po tom pitanju. Hrvatska vlada bi se trebala spustiti na zemlju i pogledati realnosti. Pogledati što se može učiniti, jer mi smo u tomu partner", rekao je.

"No ako hrvatska vlada kaže: jednom rukom oduzimam od tebe mogućnost rasta u Hrvatskoj, drugom rukom ti pak naređujem da ti sve to moraš napraviti, ja za to kažem kako mi u tome sigurno nećemo biti partneri.", rekao je Hernadi.

Na pitanje što to znači za budućnost Ine, Hernadi je kazao da "ako regulatorno okruženje bude trajno pozitivno i predvidljivo, MOL je u tom slučaju spreman ostati u Ini".

Ali ako hrvatska vlada bude imala zahtjeve prema MOL-u, "ali usput od Ine oduzima sva sredstva koja bi služila rast, ja bih na to rekao da onda u Inu treba dovesti ljude, uključiti partnere koji će vjerojatno moći puno bolje surađivati s hrvatskom vladom. U tom slučaju mi nismo odgovarajući partneri za to", rekao je Hernadi.

Komentirajući međunarodnu tjeralicu koju je protiv njega podignula Hrvatska, Hernadi je kazao da ga DORH nikad službeno nije kontaktirao. "Poštivanje pravila odnosi se i na državno odvjetništvo. Državno odvjetništvo ne stoji iznad zakona. A to što je na prijedlog državnoga odvjetništva sud u prvom stupnju temeljem toga odredio moje uhićenje, pozivajući se na to da sam ja u bijegu, to je zloporaba prava. Sličim li ja na nekoga tko je u bijegu? No, je li bilo nekoga tko u toj stvari nije poštivao neki od zakona? Ja na to kažem da su svi poštivali svaki zakon. Jedino hrvatsko državno odvjetništvo nije poštivalo zakone", rekao je.

Na izravno pitanje novinara RTL-a tvrdi li da ga DORH zapravo službenim putem nikada nije kontaktirao, Hernadi je kazao: "Mene je hrvatsko državno odvjetništvo kontaktiralo vezano za slučaj Podravka, vezano za takozvanu aferu 'Spice', putem mađarskih tijela. Sudjelovao sam na dva ispitivanja u mađarskoj policiji, gdje smo odgovorili na pitanja i predali smo materijale koji su traženi. Vezano za takozvani slučaj Sanader mene hrvatsko državno odvjetništvo nikada nije kontaktiralo. Ni državno odvjetništvo, niti neko drugo hrvatsko tijelo", rekao je Hernadi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter