Hernadi traži zaštitu hrvatskog Ustavnog suda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik uprave Mola Zsolt Hernadi podnio je ustavnu tužbu protiv Hrvatske koja je protiv njega jesenas raspisala europski uhidbeni nalog (EUN) i Interpolovu tjeralicu zbog sumnje da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera kako bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Ustavni je sud, kako doznaje Hina, Hernadijevu ustavnu tužbu zaprimio 10. siječnja, no njen sadržaj nisu željeli otkriti. Kazali su i da tužba čelnika Mola ide u tzv. redovnu proceduru te da je teško nagađati kada bi se ona mogla naći pred sucem koji će ju rješavati.

Mađarski mediji javljaju da se Hernadi žalio na kršenje svojih ljudskih prava, jer je niži sud zaključio da nalog za uhićenjem može pobijati tek kada bude u pritvoru.

Na zahtjev Uskoka zagrebački Županijski sud Hernadiju je istražni zatvor odredio krajem rujna 2013. Žalbu na tu odluku zagrebačkom je sudu u Hernadijevo ime početkom listopada podnijela odvjetnica Laura Valković koja mu je dodijeljena po službenoj dužnosti.

No, sud je zaključio da će njezinu žalbu razmotriti tek kada nastupe posljedice odluke o pritvaranju Hernadija, odnosno kada on eventualno bude uhićen i izručen Hrvatskoj. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter