Hernadi se žalio na istragu u slučaju Ina-Mol

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik uprave Mola Zsolt Hernadi podnio je, putem svoje hrvatske odvjetnice, žalbu na istragu u slučaju Ina-Mol, koju pobija zbog bitne povrede odredaba kaznenog postupka te pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja.

Žalbu u istrazi za podmićivanje bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a Ive Sanadera, Hernadiju su omogućile izmjene Zakona o kaznenom postupku zbog kojih je Uskok raniji "nalog" o provođenju istrage, početkom ožujka, zamijenio novim "rješenjem" na koje je čelnik Mola imao pravo žalbe.

No, prema mišljenju obrane upitno je koliko je žalba u konkretnoj situaciji djelotvorno pravno sredstvo budući da je sud već odlučio o postojanju osnovane sumnje kada je donio rješenje o određivanju istražnog zatvora.

Kada je zagrebački Županijski sud prošle jeseni na Uskokov zahtjev odredio pritvor Hernadiju i otvorio mogućnost za raspisivanje europskog uhidbenog naloga, nije želio razmatrati Hernadijevu žalbu. Sud je zaključio da o žalbi može raspravljati tek kada nastupe posljedice odluke o njegovu pritvaranju odnosno kada Hernadi eventualno bude uhićen i izručen Hrvatskoj.

Zato su Hernadijevi odvjetnici podnijeli i ustavnu tužbu koju je najviše pravosudno tijelo zaprimilo u siječnju.

Zatvor za Hernadija Uskok je zatražio nakon što mu je Mađarska odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a ranije ga nije željela sama ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa. Mađari su isticali i da su proveli te obustavili istragu u tom slučaju, zaključivši kako čelnik Mola nema veze s podmićivanjem bivšeg premijera Sanadera, osuđenog na 10 godina zatvora jer je, među ostalim, Molu omogućio stjecanje većinskih upravljačkih prava u Ini.

No, u međuvremenu njegova je tjeralica, bez znanja hrvatskog suda, tužiteljstva ili policije, nestala s Interpolove stranice, a međunarodna policijska organizacija pojasnila je da taj slučaj revidira Interpolovo povjerenstvo za nadzor koje može blokirati podatke iz baze. Kad revizija završi povjerenstvo će odlučiti hoće li izbrisati podatke iz baze, obnoviti ih ili ih dopuniti, tvrdi MTI citirajući Interpol.

Istragu protiv Hernadija Uskok je prekinuo u prosincu 2012. i ponovno je pokrenuo nakon ulaska u EU. Mol je zauzeo stav da je raspisivanjem tjeralice i europskog uhidbenog naloga Hrvatska prekršila zakone Unije, a Hrvatska je u siječnju protiv Mola podnijela arbitražnu tužbu Komisiji UN-a za međunarodno trgovačko pravo (UNCCITRAL) u Ženevi u kojoj traži da se proglase ništetnim izmjene ugovora iz 2009. o upravljačkim pravima u Ini i glavni ugovor o plinskom poslovanju. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter