Hernadi na crvenoj Interpolovoj tjeralici

Interpolova tjeralica za Hernadijem
Interpolova tjeralica za Hernadijem

Predsjednik Uprave MOL-a Zsolt Tamas Hernadi od poslijepodne je na crvenoj Interpolovoj tjeralici, a uz njegovu fotografiju i osobne podatke piše da ga Hrvatska traži zbog davanja mita. Hernadi je u Hrvatskoj osumnjičen da je podmitio bivšeg hrvatskog premijera Ivu Sanadera da bi mađarskoj naftnoj kompaniji prepustio upravljačka prava u Ini.

Procedura raspisivanja tjeralice pokrenuta je nakon što je zagrebački Županijski sud prošli petak na prijedlog USKOK-a Hernadiju odredio istražni zatvor zbog opasnosti od bijega.

USKOK je tražio istražni zatvor za Hernadija nakon što mu je Mađarska nedavno odbila uručiti poziv za ispitivanje u Hrvatskoj, a ranije ga nije željela sama ispitati pravdajući se zaštitom nacionalnih interesa. Mađari su isticali i da su proveli te obustavili istragu u tom slučaju, zaključivši da čelnik MOL-a nema veze s navodnim nezakonitostima.

Još u srpnju USKOK je najavio da će ovisno o sadržaju mađarskog odgovora na zahtjev da mu se uruči poziv za ispitivanje odlučiti o daljnjem postupanju u vezi "mogućeg raspisivanja europskog uhidbenog naloga".

Istraga protiv Hernadija prekinuta je u prosincu 2012. i ponovno pokrenuta nakon ulaska u EU. USKOK je tada objavio da nastavlja istragu jer su ulaskom u Uniju "stvorene nove pretpostavke za osiguranje nazočnosti osumnjičenika tijekom istražnog postupka".

Budimpešta naložila MOL-u da razmotri prodaju Ine

Mađarska vlada dala je nalog upravi MOL-a da napravi reviziju portfelja te kompanije i ako je potrebno pripremi nužne korake za prodaju Ininih dionica, priopćio je ured mađarske vlade za informiranje agenciji MTI.

Vlada je također dala nalog ministarstvu pravosuđa i upravi nacionalne agencije za upravljanje imovinom, koja upravlja dionicama MOL-a u državnom vlasništvu, da ispita moguće zakonske korake u građanskom i kaznenom pravu koji bi se mogli poduzeti u svezi s optužbama protiv Mađarske i MOL-a u slučaju MOL-Ina, prenosi agencija MTI.

Do reakcije mađarske vlade došlo je nakon što su hrvatske vlasti raspisale crvenu Interpolovu međunarodnu tjeralicu i europski uhidbeni nalog (EUN) za predsjednikom uprave MOL-a Zsoltom Hernadijem pošto je Mađarska odbila uručiti mu poziv za ispitivanje u Hrvatskoj.

MOL: Hrvatska krši EU-zakon

Raspisivanjem Interpolove tjeralice i Europskog uhidbenog naloga (EUN) hrvatske vlasti krše zakon Europske unije, objavila je ta mađarska naftna kompanija u srijedu i najavila da će se protiv tih zahtjeva boriti svim zakonitim sredstvima.

Grupa koja djeluje u 40 zemalja i zapošljava gotovo 31.000 ljudi u svijetu ponavlja da unutarnjom istragom nije pronašla nikakvih dokaza kršenja zakona i nezakonitog postupanju MOL-a niti njezinih predstavnika. "Istražujemo jesu li postupci vezani uz zahtjeve iznesene protiv MOL-a sukladni pravnoj praksi drugdje u Europi i međunarodno", piše grupa te ističe: "Po našem mišljenju, oni nisu u skladu sa zakonom".

Kompanija najavljuje da će se braniti "svim zakonitim sredstvima protiv skandalozne akcije pokrenute protiv gospodina Hernadija i kompanije, a koja je, čini se, motivirana željom da se zastraše i kompanija i njezin predsjednik uprave". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter