Hermanov vinograd u Amfiteatru

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kao prvi program u Tjednu istarskih muzeja, koji traje do 18. rujna, u petak je u pulskoj galeriji Amfiteatar otvorena izložba "Hermanov vinograd - arheološko nalazište mladeg kamenog doba u Osijeku", a rijec je o postavu Arheološkog muzeja Osijek i Muzeja Slavonije.

"Arheološko nalazište Hermanov vinograd nalazi se na Filipovci, jugozapadnom rubnom dijelu Osijeka. Pri obradi vinograda stalno su se pojavljivali brojni i raznovrsni prapovijesni predmeti pa se tako saznalo da je brežuljak zapravo arheološko nalazište, a pojedini nalazi dospijevali su i u Muzej slobodnog i kraljevskog grada Osijeka.

To je zainteresiralo njegovog tadašnjeg kustosa, profesora Vjekoslava Celestina, koji je u proljece 1897. godine poduzeo istraživanje na dijelu lokaliteta na trošak tadašnje Opcine Osijek, a bilo je to prvo istraživanje jednog prapovijesnog lokaliteta u Slavoniji", rekla je autorica izložbe dr. Jasna Šimic.

Sva dosadašnja istraživanja naselja na Hermanovom vinogradu donijela su obilje raznovrsnih nalaza, medu kojima su najbrojnije keramicke posude. Brojno je posude koje cine razliciti loncici i lonci - bikonicni ili zaobljeni s izraženim vratom, a nisu rijetke ni posude od gline s primjesama pljeve, smrvljenih školjaka i sitnog šljunka.

Prilikom iskopavanja iz 1897. godine pronadene su i zoomorfne figure, medu kojima se istice kipic stiliziranog bika. Medu izloženim figurama su i razni predmeti upotrebljavani u domacinstvu ili u neke druge svrhe u svakodnevnom životu.

Ova ce izložba u galeriji Amfiteatar biti postavljena do 1. prosinca, a otvorio ju je procelnik pulskog Odjela za društvene djelatnosti Erik Lukšic. Nazocne je pozdravio i ravnatelj Arheološkog muzeja Osijek Zvonko Bojcic.


Podijeli: Facebook Twiter