"Herman H. Rott" pred estonskom publikom

'Život s Hermanom H. Rottom' Chintis Lundgren
'Život s Hermanom H. Rottom' Chintis Lundgren

Na "Black Nights" filmskom festivalu, koji se u glavnom gradu Estonije održava od 13. do 29. studenoga, u službenu međunarodnu konkurenciju uvrštena je animirana manjinska koprodukcija "Život s Hermanom H. Rottom" Chintis Lundgren, dok će u ostalim programima biti prikazani "Zvizdan" Dalibora Matanića i hrvatska manjinska koprodukcija "Vrapci" islandskog redatelja Rúnara Rúnarssona, te animirani film "Čoban" Matije Pisačića.

Nekoliko dana kasnije u Tallinu počinje i Međunarodni festival kratkometražnog filma Sleepwalkers, u čijem se službenom programu natječe kratkometražni igrani film "Dan" Marjana, redatelja i scenarista Igora Jelinovića, izvješćuju iz Hrvatskog audiovizualnog centra.

Višestruko nagrađena manjinska koprodukcija "Život s Hermanom H. Rottom" kratkometražni je film nastao tehnikom crtanja na papiru, a govori o štakoru "Hermanu H. Rottu" koji živi sam u svom neurednom stanu. Film se na festivalu u Tallinu prikazuje u međunarodnoj konkurenciji, ali i u programu nove estonske animacije. Režiju i animaciju potpisuje Chintis Lungren, scenarij Draško Ivezić i Chintis Lundgren, a produkciju estonski studio Chintis Lungreni Animatsioonstuudio, Adriatic Animation iz Pule, Umjetnička organizacija Anima iz Zagreba i danski GoodJobStudios.

Dugometražni igrani film "Zvizdan" Dalibora Matanića i hrvatska manjinska koprodukcija "Vrapci" islandskog redatelja Rúnara Rúnarssona prikazuju se u Panorami – programu koji prikazuje izbor najboljih filmova s festivalske scene, a uz Panoramu, "Vrapci" se prikazuju i u programu pod nazivom Just film. Animirani film "Čoban" Matije Pisačića prikazat će se u sklopu programa Animated Dreams u sekciji nazvanoj "Posebne projekcije: Mitologije budućnosti".

Film "Dan" Marjana, redatelja i scenarista Igora Jelinovića, nastao u produkciji Blank_filmski inkubator iz Zagreba prikazuje se na Međunarodnom festivalu kratkometražnog filma Sleepwalkers. Film se bavi nemogućnošću komunikacije između dvoje ljudi koji su ne tako davno bili bliski, a nastao je putem glumačkih improvizacija, te u ciljano nekontroliranim uvjetima snimanja.

Međunarodni festival kratkometražnog filma Sleepwalkers, koji se ove godine održava od 17. do 21. studenog, postoji od 2000., a dio je velikog festivala Tallin Black Nights. Festival organizira Baltic film and media school of Tallin, te je jedini festival kratkometražnog i studentskog filma u Estoniji.

Inače, u glavnim programima 19. izdanja "Black Nights" filmskog festivala - najvažnijeg filmskog festivala na Baltiku - prikazat će se 227 dugometražnih filmova iz 79 zemalja. Festival otvara legendarni film "My Grandmother" redatelja Kotea Mikaberidzea, a zatvara novo ostvarenje renomiranog japanskog animatora Mamorua Hosoda "The Boy and the Beast". (B. Ć. J.)


Podijeli: Facebook Twiter