Hermafroditi duše oduševili publiku

Iz predstave "Hermafroditi duše"
Iz predstave "Hermafroditi duše"

Predstava Žaka Valenta "Hermafroditi duše", održana u rovinjskom Multimedijalnom centru i u sklopu zimskog programa BLITZ festivala (Međunarodni festival izvedbenih umjetnosti), malobrojnu je publiku ostavila bez daha.

Potenciram malobrojnu iz više razloga - prvenstveno jer je riječ o snažnoj, emotivnoj i dojmljivoj predstavi, odličnoj izvedbi glumaca/plesača - Rovinjcu Tomasu Kutinjači kojeg je publika na sceni imala ponovno prilike vidjeti nakon punih petnaest godina te fantastičnim Ivi Nerini Sibili i Aleksandri Mišić, kao i predstavi koja bi, vjerujem u svojoj konačnici trebala oplemeniti i urazumiti da ne napišem grubo opametiti ili educirati čovjeka. Naime, predstava je posvećena Dejanu Nebrigiću (1977-1999), jednom od prvih LGBTQ aktivistu u bivšoj Jugoslaviji, mučki ubijenom zbog svoje različitosti ali i tuđe homofobnosti.

Upravo, i stoga mislim da je zabrana gledanja predstave za publiku mlađu od šesnaest godina, bila pogrešna. Jer, mladi se ljudi od najranijeg djetinjstva trebaju učiti poštovanju i ljubavi prema drugima, odnosno tomu da svijet lijepim i zanimljivim čine upravo svi naši primjeri različitosti a ne unificiranosti.

No, kako god bilo riječ je o dobroj predstavi koja zaslužuje reprizu koja, i s obzirom da problematizira društvene tabue - poput seksualnosti, tjelesnosti, nasilja i umnog mračnjaštva, postaje bezvremenska i dobrodošla. Kroz pokrete plesača, njihovu tjelesnost, ples i ono nešto više od običnog performancea u kojem se ne polarizira osobna ili tuđa tjelesnost na svjetove tijela koje voliš (od onih koje mrziš) ili na područja koja njeguješ (za razliku od onih na kojima se samo ozljeđuješ) isplesana je životna priča dodatno pojačana i ranjiva novinskim isječcima o slučaju kada je jedan mladić drugog ugušio kablom. Samo zato jer su bili različiti.

Inače, ova nagrađivana predstava autora i koreografa Valenta, drugi je dio trilogije koja problematizira konflikt između umjetnika i društvenih tabu. Aleksandri Mišić, za ulogu u predstavi "Hermafroditi duše" dodijeljena je Nagrada hrvatskog glumišta 2014.godine za najbolju žensku ulogu, a predstava je nominirana za Nagradu hrvatskog glumišta i u kategoriji najbolje plesne predstave u cjelini. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter