"Herkul" novi premijerni naslov Teatra Naranča


Svaki put kada se pomisli da su mladi umjetnici iz Teatra Naranča priredili do sada najbolju predstavu, uvijek nas nanovo iznenade. Od spektakularnog "Aladdina", do teatra sjena s "Pinocchiom", sugestivne "Snježne kraljice", Uv teatra sa "Začaranim Uskrsom", teško je odrediti koji je njihov naslov najbolji, najupečatljiviji.

"Herkul", koji je, kako nam je rekao autor i jedan od režisera ovoga djela, Franjo Tončinić, prvi put u ovakvom obliku predstavljen u Hrvatskoj, donosi mješavinu poučne predstave, mjuzikla i spektakla s iznimnim efektima.

U režiji Franje Tončinića i Luke Juričića, koji su među osnivačima ovoga teatra narančastih stolica, sugestivnu glazbu, koja se donekle bazira na Disneyjeve filmove, kreirao je Ozren K. Glaser, a predstava je premijerno izvedena u subotu navečer u Dječjem kreativnom centru (bivši Pionirski dom) pred punom dvoranom.

Tončiniću je podacima o Herkulu, a ne zaboravimo njegovu povezanost i s pulskom poviješću – Pula ima i Herkulova vrata, pomogla Narcisa Bolšec Ferri.

Predstava donosi nešto povijesnih podataka manirom nenametnute didaktike, potom rekordan broj songova u jednoj Narančinoj predstavi, puno plesa, pokreta i komičnih dijaloga te također i rekordan broj aktera na sceni što se tiče ovoga teatra. Ima tu i sugestivnih monologa, a djeci se posebno sviđao Luka Juričić s brojnim asocijacijama na današnje doba i crnohumornim replikama – vrlo nadahnuto i otkačeno.

U predstavi je glumila i Katarina Baban, glumica koja se proslavila tv­serijom "Tajne", a ovdje je vrlo uvjerljivo tumačila Meduzu. Djeca su je gledala bez daha, očarana. Tome su svakako, uz simpatične i posebno inspirirane glumce, zaslužni i dojmljivi kostimi.

Vrlo uvjerljive kostime realizirao je Neven Mihić, a za kostimske elemente zaslužna je Marina Štembergar. Scenografiju potpisuju Lena Modrušan i Luka Juričić, a budući da je ovo svojevrsni mjuzikl, koreografije, koje su sastavni dio priče, potpisuju Paola Šimunović i AB Original. Dizajn svjetla djelo je Tonija Modrušana.

Važno je napomenuti da ovdje glume brojna djeca, polaznici Narančinog Dramskog studija, i da su svi pokazali da su na visini.

Uz nekoliko profesionalaca te nekolicinu mladih glumaca koji su se već okušali u nekim prethodnim Narančinim naslovima, ovdje su bili i brojni mladi, koji su bez treme odradili posao, pokazavši da se usput i silno zabavljaju. Igraju Šime Rabar/Lino Brozić, Katarina Baban, Franjo Tončinić, Luka Juričić, Linda Kliman, Ivona Bulešić, Ugo Korani, Jasna Petković, Zoja Poropat/Nataša Mandić, Bojana Babajić, Sheri Sabor/Saša Ergotić, Iris Tkalec, Gea Modrušan, Benjamin Ališković/Mattias Stojanović, Dominik Dolenc i Majkl Mikolić.

U spektakularnim scenama sudjeluju i plesači AB Original crewa: Milisav Katrašnik (koji je ujedno i voditelj), Alex Šverko, Michell Vuletić, Michael Miholić, Filip Boškin, Josip Tomić, Aleksandar Petković, Paolo Milojković, Antonia Kujavec i Erika Filiplić. (V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter