Herculaneini racuni za smece nezakoniti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novi sustav obracuna troškova odvoza smeca koji primjenjuje Herculanea je nezakonit, upozorila je Milena Radoševic iz Zelene Istre na konferenciji za novinare.

Kako je navela, izmjenama zakona koji je stupio na snagu pocetkom godine, otpad treba, umjesto po kvadratnim metrima stambene ili poslovne površine, naplacivati po broju clanova kucanstva, po volumenu zakupljenog spremnika ili pak po masi stvorenog otpada. Medutim, pulsko komunalno poduzece nije ucinilo ništa od toga, tvrdi ona.

- Umjesto da se odluce za jednu od tri ponudene opcije, Herculanea, ali i neka druga istarska komunalna poduzeca, odlucila su racune i dalje naplacivati po kvadraturi s tim da svoje racune samo prikažu drugacije, rekla je Radoševic i navela da je ocito lakše zaobici zakon nego raditi i organizirati se.

Pojašnjavajuci kako je Herculanea došla do "novog" izracuna, veli da je zapravo sav otpad koji u jednoj godini dode na Kaštijun podijeljen s ukupnim brojem kvadrata prema kojima naplacuju racune. Tako su dobili da se po kvadratu stvore 1,84 litre smeca, što je apsurdno, smatra Radoševic uz rijeci da se ocito vodilo samo time da se racuni ne povise.

To se, kaže ona, da išcitati i iz akta pulskog gradonacelnika od 3. veljace, u kojem piše da se obracun odreduje prema zaduženom volumenu spremnika, s tim da se on odreduje po kvadratnom metru površine. Drugim rijecima, pojašnjava, ništa se nije promijenilo - samo što je "metar" promijenio ime u "volumen" ili bolje receno - virtualni volumen.

Na taj su nacin, upozoravaju iz Zelene Istre, izigrani pravi ciljevi novog zakona, a to je pravednije placanje racuna po principu tko više smeca proizvodi, taj više i placa te smanjivanje kolicine komunalnog otpada. Ovakav nacin obracuna, dodaje, uopce nije poticajan te ljude ne navodi na vecu selekciju otpada, a to bi trebao.

- Prema nacionalnom i županijskom planu, Hrvatskoj je obveza do 2015. reciklirati 23 posto otpada, a Istra trenutno nije niti na deset posto, veli Radoševic i dodaje da je na sve nelogicnosti upozorila Grad, Županiju te direktora Herculanee Igora Starog. Na kraju, kao izvrstan primjer navodi Grad Pazin koji se uspješno prilagodio zakonu te uveo pravedan obracun po broju clanova kucanstva.


Podijeli: Facebook Twiter