Herculanei dužni najmanje 5 milijuna kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Herculanea je u teškoj, vrlo teškoj krizi ili u žargonu - u banani", porucio je u utorak priopcenjem Sindikat Istre i Kvarnera koji se zajedno sa Samostalnim sindikatom radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima dan ranije, 6. prosinca, sastao s predstavnicima Herculanee predvodene direktorom Igorom Starim zbog kolektivnog pregovaranja o uskladivanju cijene rada s porastom cijena i utvrdivanju mogucnosti za isplatu božicnica.

- Umjesto poklona za blagdane, po svemu sudeci, radnicima u Herculanei direktor je namijenio šibu. Naime, nema se što drugo pomisliti kad se od direktora cuju podaci da se u ovoj godini ocekuje gubitak veci od 1,5 milijuna kuna, da se programi za cišcenje i uredenje grada koji se financiraju iz proracuna kontinuirano iz mjeseca u mjesec smanjuju, da se ne obnavlja zastarjeli vozni park, da se umjesto planiranih nekoliko stotina posuda za smeca nabavilo tek nekoliko desetak zamjenskih, da se malo ili nikako naplacuju potraživanja, koja su dosegla pet do sedam milijuna kuna, isticu u SIK-u.

Medu najvecim dužnicima je Opca bolnica u Puli, ali osim javnih poduzeca Herculanei duguju i privatne tvrtke koje kotiraju kao vrlo uspješni subjekti, poput Puljanke ciji se dug popeo na oko 150 tisuca kuna.

- Kada su nam rekli da je jedan od dužnika Puljanka tražili smo da se ovaj dug kompenzira u bonovima koje bi radnici umjesto božicnice mogli koristiti u toj trgovackoj kuci, ali Uprava je odbila naš prijedlog. Puljanka duguje i Vodovodu oko 200 tisuca kuna, ali neke tvrtke ocito ne moraju placati komunalije, rekao je predsjednik SIK-a Bruno Bulic.

Po mišljenju sindikalaca, tvrtku ili vodi nesposobna Uprava ili se pak otvara prostor sumnji da se namjerno stvaraju gubici, i to možda radi ispunjenja nekih privatizacijskih namjera. Stoga su zatražili konkretne financijske pokazatelje o poslovanju u zadnjih deset mjeseci, plan poslovanja za iducu godinu te popis svih tvrtki koje duguju Herculanei.

- Negativni rezultat možda je zadani cilj kojim ce Uprava zaslužiti pohvale gradonacelnika. Gradani Pule nisu zaslužili ono što im se dogada s komunalnim poduzecima, stoga smatramo svojom obvezom o tako znacajnom problemu obavijestiti javnost, jer ove tvrtke uglavnom financiraju gradani, posredno kroz proracun i neposredno placanjem usluge, istaknuo je Bulic.

Dodao je i da zaposlenici Herculanee nece poceti štrajk, kao što su to ucinili prošle godine kada je gradonacelnik Boris Miletic zajedno s direktorom Herculanee i nekim procelnicima skupljao smece po gradu, pokušavajuci na sve nacine osporiti sindikalnu borbu radnika za svoja prava. (Maša JERIN)

Herculanea: Imat cemo 1,5 milijuna kuna gubitka
Iz Herculanee su potvrdili podatke SIK-a o lošim financijskim pokazateljima, ali i istovremeno demantirali izjave celnika SIK-a u kojima se insinuira da se to poduzece namjerno gura u gubitak.

"Procjenjuje se da ce Herculanea ovu poslovnu godinu završiti s gubitkom od oko 1,5 milijuna kuna. Prošla godina završena je pozitivnim poslovanjem (50.000 kuna). Usprkos tome, naglašavamo da je poduzece likvidno i uredno ispunjava sve svoje obveze", napominje se u priopcenju, u kojem loše poslovanje pravdaju sveopcom gospodarskom krizom.

Isticu da radnici Herculanee i dalje uredno primaju place, regres u iznosu od 2.500 kuna, dar za djecu u vrijednosti od 600 kuna i dar u naravi za Uskrs od 400 kuna.

"Kada govorimo o dugovima i naplati najveci dužnik je Opca bolnica Pula, s ukupnim dugom veci od 1,6 milijuna kuna. S Opcom bolnicom sklopljen je sporazum o obrocnom placanju, kojeg se ona uredno pridržava pa se dug polagano smanjuje. Što se tice ostalih gospodarskih subjekata, kao što su Arenaturist, FIO i Barbariga turist, poduzete su pravne radnje radi naplate potraživanja. Ipak, i tu moramo pokazati društvenu odgovornost, jer što bi se dogodilo kada bismo zbog duga blokirali racun pulskoj bolnici", navodi se u priopcenju.

Napominju da su prisiljeni uvesti dodatne mjere štednje te da su brojne investicije stavljene na cekanje, osim projekta gradnje kanalizacije, za koji su osigurali novac kroz programe HBOR-a i Hrvatskih voda.


Podijeli: Facebook Twiter