Herculanea unatoc gubitku zapošljava

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Sindikat Istre i Kvarnera upozorava da unatoc tome što je vodstvo pulske Herculane nedavno najavilo gubitak u poslovanju od 1,5 milijuna kuna, sredstava ocito ima dovoljno za otvaranje novih radnih mjesta, i to na rukovodecim pozicijama na kojima ce se zaposliti osobe izvan tvrtke.

- Usprkos stalnom pritisku poslodavca o teškoj financijskoj situaciji zbog koje su radnici prošle godine ostali bez božicnice, a uvedene su i dodatne mjere štednje i racionalizacije, cini se da situacija i nije tako loša. Naime, novca izgleda ima za otvaranje novih radnih mjesta, i to još jednog poslovode i voditelja u djelatnosti Hortikultura, koji zasigurno nece ni riješiti ni smanjiti problem sve veceg opterecenja malobrojnih radnika kojima se program održavanja kontinuirano povecava, isticu u SIK-u.

U sindikatu sumnjaju da je rijec o režijskom zapošljavanju, posebice što u ovom slucaju po zakonu nije bilo potrebno raspisati natjecaj pa se izbor novog kadra odigrao daleko od ociju javnosti. Isticu da se na mjesto poslovode u održavanju hortikulture zaposlila osoba sa srednjom strucnom spremom ekonomskog usmjerenja, cije je ime navodno vec otprije bilo poznato.

O novoj sistematizaciji direktora Herculanee Igora Starog negativno se ocitovalo i radnicko vijece koje smatra da u današnjoj situaciji nije opravdano otvarati radna mjesta. Ukoliko pak postoji potreba za dodatnim rukovodecim kadrom, smatraju da se ono može pronaci medu vlastitim radnicima.

Direktor Igor Stari na optužbe sindikata odgovara da je od 2007. godine kada je postao vodeci covjek Herculanee zaposlenost smanjena za sedam posto.

- U poduzecu je bilo zaposleno 245 djelatnika, a danas ih je 229. Znamo li da gotovo polovica rashoda Herculanee odlazi na troškove rada, lako je zakljuciti o kakvoj se uštedi radi. Dodatno zapošljavanje ni na koji nacin nece opteretiti djelatnost Hortikulture, ni poduzece u cjelini, buduci da ce se predstojecim odlaskom više djelatnika u mirovinu ukupan broj zaposlenih dodatno smanjiti, istice Stari.

Dodaje da se radno mjesto poslovode u djelatnosti Hortikulture nalazi u trenutno važecoj sistematizaciji i za njega je predvidena srednja strucna sprema. - Do prije cetiri godine imali smo dvoje poslovoda. Nakon što je jedan umirovljen, rad se pokušao organizirati samo s jednim, ali zbog porasta svakodnevnog opsega posla, to više nije bilo moguce, veli Stari.

Za usporedbu je naveo da hortikulturni dio rovinjskog komunalnog poduzeca ima 21 djelatnika i dvoje poslovoda, dok je Herculanea do sada imala 32 djelatnika i samo jednog poslovodu, a u ljetnim mjesecima broj radnika penje se preko 35.

Za novog poslovodu izabran je Saša Piutti koji s radom pocinje u utorak 1. veljace. Direktor Herculanee napominje da je odabir za ovo radno mjesto proveden u skladu sa Zakonom o radu, a što se tice mjesta voditelja, u ovom ga trenutku ne namjeravaju popunjavati.


Podijeli: Facebook Twiter