Herculanea osniva tvrtku-kćer Odvodnju

Za odvodnju se osniva zasebno poduzeće (M. MIJOŠEK/arhiva)
Za odvodnju se osniva zasebno poduzeće (M. MIJOŠEK/arhiva)

Gradsko vijeće Pule na svojoj će sjednici u četvrtak raspravljati o prijedlogu davanja prethodne suglasnosti za osnivanje novog gradskog trgovačkog društva koje će obavljati djelatnost javne odvodnje. Riječ je o obvezama iz Zakona o vodama koje nalažu odvodnju razdvojiti od drugih komunalnih servisa, poput čistoće i hortikulture, koje su dosad bile u sastavu Herculanee.

- Pred vijećnicima će se naći prijedlog da se osnuje tvrtka-kći Herculanee, koju će osnovati svi suvlasnici Herculanee. Po Zakonu o vodama dužni smo odvodnju odvojiti od ostalih djelatnosti pa su stoga i sva ostala komunalna poduzeća, kao i mi, krenula u taj postupak, rekao je Igor Stari, direktor Herculanee.

Zakon o vodama, koji je na snagu stupio 1. siječnja 2010. godine, naime, određuje da javni isporučitelj vodne usluge ne može obavljati druge djelatnosti osim javne vodoopskrbe i javne odvodnje te da je, u slučaju da obavlja druge djelatnosti, dužan iz svog poslovanja isključiti ostale komunalne djelatnosti.

Ako se to ne učini sankcija je izostanak daljnjeg sufinanciranja projektiranja, građenja, rekonstrukcije ili sanacije komunalnih vodnih građevina iz sredstava državnog proračuna, naknade za korištenje voda i naknade za zaštitu voda.

Rok za provođenje ovakve odluke produžen je do 31. prosinca ove godine, uz odredbu da isporučitelj vodne usluge javne odvodnje obavlja i djelatnost uzorkovanja i ispitivanja kakvoće vlastitih otpadnih voda. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter