Hercegovci blokadom protiv zatvaranja prijelaza s RH

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nekoliko desetaka mještana naselja Crvenog Grma i Prologa u općini Ljubuški, koja se nalaze u pograničnom području prema Hrvatskoj, blokiralo je u ponedjeljak prometnicu koja vodi prema Vrgorcu zbog toga što je od danas zatvoren malogranični prijelaz u mjestu Prolog s bosanskohercegovačke strane i Veliki Prolog u Hrvatskoj.

Oko 11 sati više osobnih vozila i jedan tegljač blokirali su u Podprologu u ljubuškoj općini vrlo prometnu "Jelavića cestu".

Oko 350 mještana iz vrgoračkih naselja već prije je potpisalo peticiju koju su uputili Policijskoj upravi splitsko-dalmatinskoj, MUP-u Hrvatske i nadležnim institucijama u Bosni i Hercegovini. Oni traže da se ovaj prijelaz, koji je najkraća veza između Ljubuškog i Vrgorca, nastavi koristiti za malogranični promet.

Predsjednik Mjesne zajednice Prolog Damir Dodig rekao je da će zbog zatvaranja malograničnog prijelaza članovi oko 180 obitelji morati putovati do udaljenih graničnih prijelaza kako bi stigli do Vrgorca, što će im značajno otežati svakodnevni život.

Pripadnici zajedničkih ophodnji hrvatske i bosanskohercegovačke granične policije razgovarali su s prosvjednicima za vrijeme blokade ceste. Prosvjednici su se razišli nakon jednoipolsatnog prosvjeda, no najavili su nove, radikalnije mjere blokade prometnica koja vode prema granici.

Hrvatska i BiH nedavno su potpisale ugovor o graničnim prijelazima kojim se predviđa da se između dviju država koristi 50 prijelaza. Od toga se 25 odnosi na cestovni promet za sve građane, 20 za malogranični promet, a preostalih pet su željeznički granični prijelazi. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter