"Herbagenija" Vice Tomasovića


U labinskoj Gradskoj galeriji otvorena je samostalna izložba hrvatskog suvremenog umjetnika Vice Tomasovića "Herbagenija".

Nakon uvodnih riječi Glorie Sellan, koja je u ime Gradske galerije ukratko predstavila ovog svestranog splitskog umjetnika, publici se obratio i sam autor. Izložba "Herbagenija" prvo je samostalno predstavljanje Vice Tomasovića labinskoj publici. Izloženo je ukupno 20 radova nastalih u posljednje tri godine. Dio izloženih radova već je bio predstavljen u zagrebačkoj galeriji Pikto, te na Trijenalu hrvatskog kiparstva, ali ovo je prva izložba koja obuhvaća sve radove iz tog ciklusa na jednome mjestu.

- Samostalnom izložbom Herbagenija Vice Tomasović uvodi nas u drugu i drugačiju interpretaciju povijesti života na Zemlji. Alternativna je to inačica svijeta u kojem živimo i o čijem postanku i izgledu utemeljeno znamo iz mnogobrojnih istraživanja i neposrednog iskustva, pomaknuta pripovijest o razvoju živih bića razložena na pseudoznanstveni način. Tomasovićev bizarni imaginarij u prvom redu satiričan je pogled na poplavu teorija zavjere na koje se često može naići na opskurnim internetskim blogovima i pojedinim youtube kanalima, a u čijem fokusu su upravo kroz povijest zatajene i argumentirane 'činjenice' o pravoj naravi postojanja čovječanstva i svijeta, zapisao je Božo Kesić u predgovoru kataloga.

Vice Tomasović rođen je u Splitu 1986. godine. Diplomirao je na splitskoj Umjetničkoj akademiji. Osnivač je i ravnatelj Almissa Open Air festivala suvremene umjetnosti u Omišu, predsjednik Hrvatske udruge likovnih umjetnika u Splitu, te voditelj izložbene djelatnosti Salona Galić u Splitu. Sudjelovao je na velikom broju samostalnih i grupnih izložbi, festivala i manifestacija kao organizator, kustos i izlagač. Dobitnik je nekoliko priznanja.

Izložbu je otvorila Daniela Mohorović, ravnateljica Pučkog otvorenog učilišta Labin, te predsjednica Zajednice Talijana Labin, a realizirana je uz potporu Pučkog otvorenog učilišta, Grada Labina, Grada Omiša, Istarske županije i Ministarstva kulture i može se pogledati do 5. lipnja, od 10 do 14 i od 17 do 20 sati. (A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter