Heraku fali sto dana za mirovinu od 9.000 kn

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ivan Herak je bivši istarski saborski zastupnik za kojeg je Damir Kajin, koji je zatražio povlaštenu saborsku mirovinu, u jednom od brojnih javnih istupa zadnjih dana rekao da je žrtva ukidanja saborskih mirovina.

- Zbog tri mjeseca i 20-ak dana izgubio sam saborsku mirovinu koja bi bila veca od devet tisuca kuna jer sam u drugom saborskom mandatu bio i predsjednik Odbora za turizam. Tih mi stotinjak dana nedostaje do 55. rodendana. Ovaj potez Kukuriku koalicije smatram nekorektnim jer su danas u saborskoj mirovni neki moji kolege koji su dvije godine i jedan dan bili zastupnici dok je moj ukupni mandat cetiri puta duži, a ipak sam ostao kratkih rukava. Nisam siguran da smo zaslužili tolike saborske mirovine, ali sam za princip - ili svi ili nitko, pojašnjava Herak.

Smatra da se oko Kajinovog poteza neosnovano podigla nepotrebna buka i da je odlaskom u mirovinu na jedan dan postupio zakonito te da nije prekršio niti moralna nacela. Herak veli da Kajin odgovorno, pošteno i predano 17 godina proucava saborske materijale.

- Kvalitetno i jedini predstavlja Istru u Saboru, danima trci po Zagrebu i rješava u našoj metropoli probleme ne samo poduzeca, vec i takozvanih malih ljudi u Istri. Ma tko ce Damiru Kajinu hraniti obitelj propadne li recimo obrt njegove supruge ili se razboli, pita se Herak, koji je 1994. izbacen iz IDS-a. Zanima ga i kako to da veliki moralisti nisu reagirali kada je Kajin ostao bez, po Herakovu mišljenju, "apsolutno zaslužene fotelje potpredsjednika Sabora".

Sjetio se i toga da je 1993. odbio ponudu da bude potpredsjednik Vlade (radilo se o HDZ-ovoj Vladi Nikice Valentica, op.a.) da bi ga IDS nekoliko mjeseci kasnije izbacio iz stranke. "Zar da Kajin ceka da ga izbace iz stranke zbog disonantnih tonova oko poteza Kukuriku koalicije? Tek sada, sa svojim kruhom u rukama, potpuno je neovisan", uvjeren je Ivan Herak.

Podsjetio je i na svojih 16 mjeseci u pritvoru i 300-tinjak dana na optuženickoj klupi gdje ga je poslala država te istice da se kasnije utvrdilo da je to bilo neosnovano. Veli da je na odvjetnike potrošio puno novca i da ga nitko nije htio zaposliti pa se sam zaposlio 2007.

- Ocekujem od Kukuriku koalicije reviziju pretvorbe i privatizacije, kao i stvaranje politicke klime i pritisaka vezano uz rješavanje ratnog profiterstva i ostalih marifetluka, veli Herak. (S. BENIC)


Podijeli: Facebook Twiter