Herak odustao od tužbe protiv države

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ivan Herak nece, zbog 16 i pol mjeseci provedenih u pritvoru pod optužbom da je zloporabio sredstva Ministarstva turizma za vrijeme dok je bio ministar, tužiti državu, odnosno od nje zatražiti odštetni zahtjev. Ova je njegova odluka neopoziva, rekao nam je.

"Prošlo je gotovo godinu dana od pravomocne oslobadajuce presude kada sam javno izjavio da cu podnijeti tužbu protiv Republike Hrvatske. No, nastale su nove okolnosti koje su me nagnale da se predomislim. Nije samo u pitanju protek vremena i s tim stišavanje strasti, vec je ona u prvom redu reakcija na rješenje Vrhovnog suda koje sam dobio prije nekoliko dana, a kojim je ukinuta nepravomocna presuda Županijskog suda u Puli, što za mene, uz sve kaznene postupke koje sam riješio u svoju korist, predstavlja daleko najvažniju satisfakciju, apsolutno neusporedivu s bilo kakvom materijalnom", objašnjava Herak.

Protiv Heraka se od 2000., a uhicen je krajem 1999., vodilo na Opcinskom i Županijskom sudu u Puli šest sporova od kojih je pet pravomocno riješeno njemu u korist, odnosno osloboden je optužbi. Posljednjnim rješenjem Vrhovnog suda u odnosu na optužbu za prevaru i zloporabu dio optužnice je ukinut, a za drugi dio naloženo je novo sudenje na Županijskom sudu. Heraka se u tim predmetima uglavnom teretilo da je sredstvima Ministarstva turizma sebi i drugima ostvario imovinsku i neimovinsku korist.

"I ova posljednja presuda Vrhovnog suda, uz ostale ranije donesene, u konacnici je pokazala da se u ovom postupku protiv mene nije dogodio sustav, vec je citav kazneni postupak bio iskljucivo osobni obracun pojedinca protiv mene te bi bilo s moje strane nekorektno sankcionirati državu zbog neodgovornog pojedinca. Ne želim tužiti državu, dio cije zakonodavne, predstavnicke i izvršne vlasti sam bio punih deset godina, a niti u ovo recesijsko vrijeme na bilo koji nacin sjedati na državni proracun", istaknuo je.


Podijeli: Facebook Twiter