Herak: Istra bi od koncesija dobila - ništa!?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za Istru bi bilo problematicno usvajanje Zakona o turistickom zemljištu u sadašnjem obliku, smatra bivši ministar turizma Ivan Herak koji je o toj temi, prema vlastitom priznanju, razgovarao proteklog vikenda na Brijunima s predsjednikom Stjepanom Mesicem. Naime, Herak pojašnjava da novi zakon predvida da se sredstva od koncesija slijevaju u centralizirani fond, u koji bi najviše novca dolazilo upravo iz Istre, ali bi se vjerojatno, zbog politickih razloga, u nju vracalo vrlo malo ili cak ništa.

Bivši ministar podsjeca da je 1999. njegovo ministarstvo u proceduru takoder uputilo zakon o turistickom zemljištu koji je definirao da bi opcine, gradovi, te županija i država dijelili zaradu od koncesija, odnosno da bi svatko dobivao trecinu sredstava. No, taj zakon nikada nije ugledao svjetlo dana, vec je nestao u bezdanima birokratskih ladica.

Turisticko zemljište je, medutim, tema o kojoj se raspravlja vec godinama, te zvuci prilicno frustrirajuce kada strucnjaci u turizmu kažu da je novi zakon nedorecen. Herak tako, poput turistickih tvrtki i udruga, upozorava da u novom zakonu, koji bi uskoro trebao u drugo saborsko citanje, nije definirano na koji bi se nacin obracunavala koncesija, odnosno koliko bi hotelijeri morali placati korištenje zemljišta. Herak kaže da je u zakonu koji je tadašnje Ministarstvo turizma predlagalo sve to bilo odredeno. Usporedujuci novi zakon i onaj od prije 10 godina, bivši ministar turizma kaže da su oni u 70 posto toga slicni, no da ovaj novi ipak pati od mnogih nejasnoca.


Podijeli: Facebook Twiter