HERA: Poskupljenje struje i plina zakonito

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Kucanstva ce od utorka 1. svibnja placati 20 posto višu cijenu elektricne energije te prosjecno 22 posto vecu cijenu prirodnog plina, pa su i Hrvatska elektroprivreda i distributeri plina pozvali potrošace da ocitaju i dostave stanje svojih brojila za elektricnu energiju i plinomjera.

Hrvatska energetska regulatorna agencija (HERA) priopcila je u ponedjeljak da je Vlada prošlotjedne odluke o povecanju cijena energije donijela na temelju postupaka pokrenutih za promjenu cijena energije iz 2010. godine, na što ima zakonsko pravo.

- I ovom prilikom naglašavamo da, sukladno zakonu, niti Ministarstvo gospodarstva niti Vlada nisu vezani mišljenjem HERA-e u postupku odlucivanja o visini cijena energije, navodi se u priopcenju HERA-e.

I u Ministarstvu gospodarstva kažu da je sve po zakonu te da je ministarstvo ispunilo sve svoje proceduralne obveze, a i u HEP-u tvrde da su poštovali propisanu proceduru.

Nasuprot tome, neke udruge potrošaca i sindikati Vladinu prošlotjednu odluku o poskupljenju elektricne energije i plina smatraju zakonski upitnom.

Tako Nezavisni hrvatski sindikati (NHS) razmatraju mogucnost otvaranja sudskog spora protiv Vlade zbog odluke o poskupljenju struje i plina, smatrajuci da Vlada nije ispunila propisanu proceduru koja je morala prethoditi odluci o poskupljenjima, rekao je Hini predsjednik NHS-a Krešimir Sever.

Sever kaže da je Vlada, odnosno Ministarstvo gospodarstva, morala, kao i prilikom prethodnih poskupljenja, prije odluke o poskupljenju zatražiti mišljenje HERA-e.

To nije ucinjeno, nego se Vlada poziva na mišljenje HERA-e iz 2010. godine cija je važnost, smatra Sever, istekla 31. prosinca 2011.

- Ministarstvo je nakon primitka zahtjeva operatera za poskupljenje struje i plina ponovo trebalo zatražiti mišljenje HERA-e, a to nije ucinilo, istice sindikalac.


Podijeli: Facebook Twiter