Heparin može uzrokovati oštecenja kože

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Heparin, cesto korišteni lijek za razrjedivanje krvi, može uzrokovati oštecenja kože. Iako su u vecini slucajeva bezopasna, oštecenja kod nekih osoba mogu upucivati na stanje opasno po zdravlje, pokazali su rezultati istraživanja.

Znanstvenici su ispitali 320 osoba koje su primile injekcije heparina u jednoj njemackoj bolnici. Kod 7,5 posto osoba je došlo do razvitka oštecenja kože zbog primijenjene terapije. Strucnjaci navode kako ih je iznenadio visoki postotak oštecenja jer su ocekivali da ce se nuspojave razviti samo kod 2 posto osoba.

Istraživaci su otkrili da su se oštecenja, u vecini slucajeva, pojavila kao rezultat alergijske reakcije. Takoder napominju kako je veca vjerojatnost da ce se reakcija pojaviti kod žena i to zbog tri faktora - trudnoce, pretilosti i dugotrajne upotrebe heparina.

Autori studije sugeriraju lijecnicima da budu svjesni moguce pojave oštecenja na koži. Ona mogu biti znak ozbiljnog stanja pod nazivom "heparinom inducirana trombocitopenija", tijekom kojeg se smanjuje broj trombocita u krvi.

Ordinacija.hr


Podijeli: Facebook Twiter